Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Do obce vozia odpad z Rakúska. Obyvatelia sa boja znečistenia pitnej vody
Zdielať na

Do obce vozia odpad z Rakúska. Obyvatelia sa boja znečistenia pitnej vody

ROHOŽNÍK / Do obce Podbranč vozia na dočasné uskladnenie komunálny odpad z Rakúska, ktorý je určený na spálenie v cementárni v Rohožníku. Keďže tam leží aj niekoľko mesiacov, fólie, v ktorej je zabalený sa trhajú. Ľudia sa sťažujú, že odpad smrdí a tečie doň dažďová voda, ktorá znečisťuje životné prostredie.

Množstvo odpadu je pod hradom Branč a šíri sa z neho neznesiteľný zápach. "Hnevá nás ten zápach, ktorý tu vzniká," uviedol Milan Kadlečík, starosta obce Podbranč. "Najmä ráno je to cítiť," potvrdil Pavol, obyvateľ obce. Starosta obce zároveň povedal, že ide o komunálny odpad z Rakúska. Ako je vidieť na záberoch z miesta, odpad pred vývozom do cementárne vybaľujú z balíkov, čo by nemali robiť. "V rozhodnutí bolo, že ako sa to dovezie, tak sa to aj odvezie, bez nejakého zásahu," upresnil starosta obce.  "Oni majú rozrobené tie bále a potom nakladajú, ale mi neviem čo tam je," dodala miestna obyvateľka Jarmila. 

​Keďže odpad na mieste leží niekoľko mesiacov, dochádza k poškodeniu fólie, v ktorej je zabalený. "Skládka sa nachádza na vyvýšenom mieste. Keď prší, voda steká nadol do miestneho jarku a tým sa dostáva aj do podzemia," vysvetlil Milan Kadlečík. Zdroj pitnej vody sa nachádza od odpadkov len niekoľko sto metrov. 

Minulý rok na sťažnosť obyvateľov obce prišli na kontrolu pracovníci z okresného úradu v Senici. "Bol podaný podnet na okresný úrad životného prostredia, ktorý skonštatoval, že všetko je v súlade s platnou legislatívou," povedal starosta obce Podbranč. Na ministerstve životného prostredia tvrdia, že pokiaľ ide o cezhraničnú prepravu odpadu, tak musí ísť priamo do zariadenie na jeho zhodnotenie. "Existujú však výnimky, jedna sa týka práve odpadu, ktorý je v obci Podbranč. Tento odpad musí byť uskladnený tak, aby bol zabezpečený v neporušených obaloch, v ktorých bol privezený a tak neznečisťoval životné prostredie," informovala Zuzana Onufer, komunikačný odbor ministerstva životného prostredia. 

Konateľ spoločnosti, ktorej patrí zariadenie na zber odpadu nedvíhal telefón ani nereagoval na mail. "Ja si myslím, že by tu to nemalo byť, že by si to mali nechať oni v Rakúsku a neznečisťovať našu prírodu," dodal obyvateľ obce, Ján. 

Odpadkový kolobeh - aj tak by sa dala nazvať čierna skládka ktorá leží neďaleko Spišského hradu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy