Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Obavy sa potvrdili. Na východe je 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu
Zdielať na

Obavy sa potvrdili. Na východe je 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu

STRÁŽSKE / Potvrdili sa najhoršie predpoklady. Skladovanie 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu z výroby PCB látok z čias bývalého režimu v závode Chemko Strážske, je ekologickou bombou najvyššieho kalibru. Taký je záver kontrolórov, ktorí do týchto priestorov vstúpili po dlhých rokoch, aj vďaka sérii našich reportáži.

"Ten obal, ktorý bol z jednoduchého železného plechu, ten časom prekorodoval a sa to roztieklo," povedal bývalý zamestnanec Chemko Strážske, Jaroslav Giláni. Celý areál je prísne strážený a oplotený vysokým plotom. Sudy s PCB látkami sú ukryté tak, aby z vonku neboli viditeľné. "Zhruba 500 ton odpadových látok sa momentálne nachádza v areáli Chemko Strážske," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 

Ide o mimoriadnu ekologickú hrozbu. Obaly sudov sa po desaťročiach skladovania rozpadli a budovy nespĺňajú ani minimálne bezpečnostné podmienky. "Časť tej skládky bola na nespevnenom povrchu, to znamená, že eventuálne by mohlo dojsť k presakovaniu tých látok do pôdy, a potom do spodných vôd," dodáva Saková. 

Štátne orgány vedia o provizórnom uskladnení PCB látok v týchto objektoch už 35 rokov. Vôbec ich však pravidelne nekontrolovali, vraj to bez súhlasu firmy v likvidácii nebolo možné. Povolenie dostali až teraz, od súčasného konkurzného správcu. "Štátnym orgánom výkonu dohľadu na úseku ochrany životného prostredia a ďalším oprávneným osobám poskytujem súčinnosť za účelom výkonu ich činnosti," píše sa v stanovisku Miloša Ágga, konkurzného správcu Chemko, a.s. Strážske. 

Aktuálne sa čaká na výsledky rozborov odobratých vzoriek. Podľa bývalých zamestnancov závodu, je toxickými a karcinogénnymi PCB látkami zamorený celý areál firmy. Odpad sa totiž zahrabával aj do zeme. "Sa ich bolo treba zbaviť. Tak ich odviezli, v tom čase, keď som tam ja nebol, do toho lesa," opísal Giláni. 

"Je to nelegálna skládka, ktorá daným majiteľom nebola zabezpečená tak, ako mala byť zabezpečená," dodala Saková. Miestni hovoria o definitívne potvrdenej ekologickej katastrofe. Čakajú na jednoznačný termín a spôsob jej likvidácie, keďže PCB látky spôsobujú zdravotné ťažkosti celému regiónu. "Tento proces istý čas trvá. Navrhnutý postup podlieha schváleniu ministerstva životného prostredia," uviedla v stanovisku hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia Michaela Pšenáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy