Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nie je starosta, nebude ani obec. Ondávka na severovýchode Slovenska zanikne
Zdielať na

Nie je starosta, nebude ani obec. Ondávka na severovýchode Slovenska zanikne

ONDAVKA / Obec Ondavka na severovýchode Slovenska zanikne. Opakovane sa totiž vo voľbách nepodarilo zvoliť starostu a ani obecných poslancov. Nikto o to nemá záujem. Bývalý starosta Ondavku zadĺžil. Podľa nového zákona je možné obec pričleniť k inej obci. Počíta aj s možnosťou poskytnutia jednorázového finančného príspevku pre obec, ktorá ich prijme. Inak by ju zadĺženú nikto chcel.

Ondavka má zrejme svoj osud po tomto víkedne spečatený. Po zmene zákona ju čaká proces pričlenenia k inej obci. V Ondavke žije aktuálne 16 ľudí. Obec je nefunkčná. Pre miestnych funguje ako daňový raj. Niet ani komu platiť obecné dane.

Pre nezaplatené faktúry však už nesvieti ani verejné osvetlenie. Michal je najmladším z obyvateľov. Podľa neho je chybou štátu, že do výkonu obce nezasiahol skôr: "Na to mala myslieť vláda skôr, pokiaľ bývalý starosta zadlžil obec." 

Posledný starosta úradoval doma. V exekúcii prišli Ondavčania aj o budovu obecného úradu. A starostovi ostali pečiatky i kronika. Nemal to komu odovzdať. U starostu v obývačke sa aj volilo. Naposledy v prezidentských voľbách. Teraz to vyzerá tak, že poslancov a starostu už budú Ondavčania najbližšie voliť za inú dedinu. Proces pričlenenia je však ešte len na začiatku.

"Najprv musí byť verejné hlasovanie občanov v obci Ondavka ku komu chcú ísť. Potom musí byť verejné hlasovanie občanov obce, ku ktorej by sa mali pričleniť," vysvetľuje prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda. 

Ak by bol proces pričlenenia obce úspešný, bol by to koniec Ondavky. A na Slovensku by sme mali o jednu dedinu menej. "Obec Ondavka podľa zákona zanikne. A môže byť napríklad obecná časť, čiže bude obec Becherov, alebo Vyšná Polianka – časť Ondavka," dodal Bujda s tým, že všetci doterajší obyvatelia obce budú musieť meniť trvalý pobyt. 

Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy