Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci v zahraničí sa majú na čo tešiť. Film Trhlina mieri za hranice
Zdielať na

Slováci v zahraničí sa majú na čo tešiť. Film Trhlina mieri za hranice

LONDÝN / Slovenský film “Trhlina”, ktorý pri svojej premiére výrazne prekonal rekordy návštevnosti v domácich kinách, zamieril za kanál La Manche. Na vzniku tohto úspešného projektu sa podieľala aj televízia JOJ.

Po úspešnom ťažení na Slovensku, dorazil mysteriózny film Trhlina na britské ostrovy. Diváci v kinách po celom Spojenom kráľovstve si ho môžu pozrieť v slovenčine, s anglickými titulkami aj pod názvom The Rift. Knižná predloha Jozefa Kariku, ktorú preniesol na filmové plátna režisér Peter Bebjak tak začala svoju cestu za úspechom vo viac ako 20 kinách za Lamanšským prielivom. "Jasné, že som rada, lebo ten film sa premieta v slovenčine a hlavne sa teším aj na to, že tam hrá moja obľúbená herečka, takže sa už neviem dočkať," uviedla Henrieta, Slovensk žijúca v Británii. "Keď sme mali úspešný prvý víkend v sledovanosti v slovenských kinách, tak sa o tom písalo v európskych periodikách pre filmárov a na základe toho si nás vyhľadali," vysvetlil Peter Bebjak, režisér filmu. Nebýva totiž často zvykom, aby si mohli priaznivci kinematografie napríklad v Londýne, Manchestri, či v škótskom Glasgowe, ale aj iných britských mestách užiť práve slovenskú tvorbu. "Na slovenskú produkciu veľmi dobré, určite odporúčam. Sám som bol šoknutý, abnormálne nenormálne," dodal aj Patrik, ktorý žije v Británii. 

S napínavým filmovým príbehom, z prostredia malebného slovenského pohoria Tribeč, kde už desaťročia za záhadných okolností miznú ľudia, sa tak už zoznamujú nielen domáci Briti, ale samozrejme tiež krajania, ktorí v ostrovnej monarchii žijú a pracujú. "Možno, že by sa to Britom ani moc nepáčilo pretože to je v slovenskom jazyku, iba s titulkami, čo oni moc nemajú radi, ale stopercentne, keď majú radi takéto žánre nech si to pozrú," povedala Mária, ktorá je tiež zo Slovenska. "Bol som prekvapený, nečakal som až toľko ľudí, nebolo síce plné, ale bolo dosť obsadené," poznamenal Slovák Michal. "Treba viac slovenských filmov v Británii, aby nám prinieslo trošku viac domova," potvrdil aj Patrik. 

"Je to také potešujúce, pretože je to ako keby ten ďalší krok, že čo sa môže pritrafiť slovenskému filmu," priznal Peter Bebjak 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy