Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerka Denisa Saková rozhodla, kto sa stane novým policajným prezidentom
Zdielať na

Ministerka Denisa Saková rozhodla, kto sa stane novým policajným prezidentom

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková prezradila meno nového policajného prezidenta. Ako sa vyjadrila v nedeľňajšej politickej diskusii má sa ním stať súčasný policajný prezident Milan Lučanský. Vymenovanie by malo prebehnúť v pondelok.

Zo šiestich kandidátov, ktorí museli odpovedať aj na háklivé otázky týkajúce sa mnohých závažných káuz počas vypočúvania poslancami branno-bezpečnostného výboru, posunuli ministerke tri mená. Na post policajného prezidenta skončil Milan Lučanský v úzkom výbere spolu s Ivanom Ševčíkom aktuálnym policajným pridelencom v Česku. 

Ministerka Denisa Saková v nedeľu prehovorila o voľbe policajného prezidenta. Do funkcie vyberie súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského, vyjadril sa tak v  v relácii V Politike na TA3. Ministerka vnútra policajného šéfa vyberá na základe rozhodnutia branno-bezpečnostného výboru NR SR. Lučanský prebral dočasne funkciu po Tiborovi Gašparovi. 

"Vážim si prácu obidvoch generálov, ktorí boli odporúčaní na tento post, no však generál Lučanský získal o jeden hlas viac a som veľmi príjemne prekvapená, že žiaden poslanec branno-bezpečnostného výboru nehlasoval proti jeho nominácii na post prezidenta PZ, to znamená, že v jeho mene vznikol najväčší konsenzus naprieč celým politickým spektrom," vyjadrila sa ministerka. 

Saková zároveň uviedla aj dôvod, prečo vybrala do funkcie policajného šéfa Lučanského. "Hlavný dôvod je, že dostal najviac hlasov v parlamentnom výbore, dokonca aj poslanec opozície hlasoval zaňho, a nikto nebol proti," povedala v politickej relácii.

Matovič: Išlo o divadielko pre blbých

Šéf OĽANO však až tak zhovievavo nereaguje. Podľa Matoviča bolo rozhodovanie ministerky iba divadlom. "Ja som rok upozorňoval na to, že bude to tak, ako to aj dopadlo. Najprv komisia, do ktorej si väčšinu určuje pani ministerka, potom výbor v parlamente, kde väčšinu majú kolegovia pani ministerky a teraz sa tu pár dni tvárila, že ako horko-ťažko rozmýšľa. Myslím si, že naozaj ako divadielko pre blbých," vyjadril sa Igor Matovič. 

Reakcia SaS na rozhodnutie ministerky

"Rozhodnutie ministerky vnútra Denisy Sakovej vymenovať Milana Lučanského za policajného prezidenta treba rešpektovať. Želáme si, aby sa po istom čase ukázalo, že s týmto rozhodnutím bude spokojná nielen pani ministerka, ale aj čo najviac občanov. Na jednej strane vnímame pozitívnu zmenu v práci oproti predchádzajúcemu prezidentovi Tiborovi Gašparovi, na druhej strane v Lučanského minulosti okrem pozitívnych vecí zostávajú otvorené otázky," uviedol v stanovisku za SaS podpredseda strany Ľubomír Galko.
"Za kľúčové považujeme vyhlásenie Milana Lučanského na verejnom vypočutí pred poslancami NR SR, že v prípade, ak nebude spokojnosť s jeho prácou zo strany nového ministra vnútra, nebude sa nasilu držať svojej stoličky a zakrývať sa potrebným súhlasom dvoch tretín členov brannobezpečnostného výboru parlamentu. Týmto vyhlásením je de facto naplnená požiadavka SaS, aby touto voľbou nebol staronový prezident Policajného zboru zabetónovaný vo svojej funkcii poslancami súčasnej vládnej väčšiny."

Vláda vymenuje v najbližších dňoch aj šéfa úradu inšpekčnej služby, ani tu sa však meno nezmení. Na branno bezpečnostnom výbore bol jednohlasne zvolený dočasný riaditeľ - plukovník Adrián Szabó. Niekdajší vyšetrovateľ, ktorý je oproti konkurentom v zbore najmenej, 17 rokov. "Deväť hlasov bolo za, proti nebol ani jeden poslanec a ja som veľmi rada, že som sa dohodla s pánom premiérom, že v stredu bude predložené uznesenie na vládu, aby novým riaditeľom inšpekčnej služby bol plukovník Szabo," dodala Saková.

Odchod Gašpara

Tibor Gašpar ako šéf polície skončil po dohode s premiérom Petrom Pellegrinim. Dôvodom bola potreba upokojiť situáciu po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Vo funkcii skončil 31. mája 2018 a od 1. júna je vo funkcii dočasného šéfa polície Milan Lučanský. Vymenovala ho vtedy ministerka Saková. "Moju dôveru má. Pán generál Lučanský prešiel finančnou kontrolou, pred dvoma mesiacmi mu udelili previerku na stupeň prísne tajné, prešiel aj detektorom lži a na všetky mediálne kauzy v jeho neprospech vieme reagovať tak, že to boli krivé obvinenia," vyjadrila sa v minulosti.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy