Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Epidurálka nie je všade zadarmo, záleží od zriaďovateľa
Zdielať na

Epidurálka nie je všade zadarmo, záleží od zriaďovateľa

BRATISLAVA / Epidurálna anestézia ako aj prítomnosť otca pri pôrode zostávajú bez poplatku. Platí to však len v nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva. A to aj napriek tomu, že sľubovali celoplošné nariadenie. Zisťovali sme, prečo sa to ani po roku nezmenilo.

Na vtedajší sľub ministra zdravotníctva Tomáša Druckera upozornila diváčka. "Dobrý deň, v minulosti ste uverejnili reportáž o tom, že pre rodiace ženy by mala byť "epidurálka" od februára 2018 zadarmo. Tiež aj prítomnosť otecka pri pôrode. No určite to tak nie je. Napríklad v nemocnici v Čadci to tak nie. Tam si to mamičky stále platia. Príde mi to neférové, veď by mala mať na to nárok každá žena, keď si platí zdravotné poistenie," písala žena v texte. 

"Od februára je poplatok za epidurálku zrušený ale platí to len pre fakultné a univerzitné nemocnice. Tu ministerstvo dalo vedeniu príkaz," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Presne 150 eur za epidurálnu anestéziu a 30 eur za prítomnosť otca pri pôrode bez príkazu zhora ale nemocnice nezrušia. 

Vedenie nemocnice v Čadci na otázku. či nemôžu pristúpiť k zrušeniu poplatkov za epidurálku a prítomnosť otca, odpovedalo veľmi stroho. Nariadenie pani ministerky platí pre nemocnice, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR," povedal riaditeľ kysuckej nemocnice s poliklinikou Martin Šenfeld. "Pripravujeme zmenu v rámci zavedenia DR-iar, to bude následne výkon hradený z verejného zdravotného poistenia," dodala Eliášová. To znamená, že poplatky budú hradené zo zdravotného poistenia. Niekoľko mesiacov si však ešte počkáme.

"Keď vám môžu dať tlmiaci prostriedok pri bežných zákrokoch nerozumieme, prečo by tlmenie bolesti pri pôrode malo byť nadštandardom. Rozhodne nie. A určite by to malo platiť vo všetkých nemocniciach rovnako," myslí si Zuzana Krišková z O.Z. Ženské kruhy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy