Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozhovor so Zaplatílkom: V prípade únosu Vietnamca polícia nekonala neskoro
Zdielať na

Rozhovor so Zaplatílkom: V prípade únosu Vietnamca polícia nekonala neskoro

BRATISLAVA / Uchádzač o post šéfa inšpekcie Róbert Zaplatílek poskytol televízii JOJ rozhovor. Hlavnou témou bola kauza únosu vietnamského obchodníka. Podľa jeho slov Inšpekčná služba nekonala neskoro. Preverovanie, či do únosu boli zapletení aj naši policajti, bolo podľa Zaplatílka okamžite, ako na to boli dôvody.

Zástupca riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Róbert Zaplatílek pri vypočúvaní pred brannobezpečnostným výborom na post nového šéfa inšpekcie uviedol pre JOJ: "V prípade vyšetrovania podozrivých lustrácii nemáme zatiaľ konkrétneho obvineného. Vyšetrovanie nie je tak jednoduché. Vykonáva sa. Nemáme len lustrácie, ktorými disponuje len policajný zbor ale aj tie, ktorými disponujú aj iné inštitúcie. Čiže treba preveriť všetky okolnosti. Preto k prípadu vyšetrovania viac nemôžem povedať."

Na otázku, či bol v tejto súvislosti už vypovedať aj bývalý prezident PZ Tibor Gašpar, odpovedal, že “v médiách to nebolo...”.Na otázku, čo by zmenil on v prípade, ak by bol zvolený za šéfa Úradu inšpekčnej služby odpovedal. ”Neviem, fakt som tam prežil 85 percent svojho profesionálneho života, od 1996 s malými prestávkami. Čiže to, čo sa tam malo meniť, keď som mal nadriadených, či už to bol pán Lučanský alebo pán Ševčík a v minulosti ďalší, čo bolo treba zmeniť sa nastavilo tak, aby to fungovalo, a teraz to funguje. Je protichodné meniť alebo rozbiť niečo, čo funguje len preto, lebo je to populárne, to nie," dodal Róbert Zaplatílek.

Zaplatílka nakoniec členovia brannobezpečnostného výboru na post šéfa Úradu inšpekčnej služby neodporúčili, najvhodnejším kandidátom sa stal jeho terajší nadriadený Adrián Szabó, ktorý sa o riadenie Inšpekcie naďalej uchádza.K vyšetrovaniu prípadu únosu vietnamského obchodníka, ktorého vietnamská tajná služba mala zo Schengenu vyviesť naším vládnym špeciálom zapožičaným od vtedajšieho ministra Kaliňáka uviedol, že Inšpekčná služba nekonala neskoro. Preverovanie, či do únosu boli zapletení aj naši policajti volo podľa Zaplatílka okamžite, ako na to boli dôvody.

V Česku prípad nevyšetrujú

"My sme nekonali pomaly, nebolo nič z našej strany pomalé, keď si vezmete, v Česku tento prípad ani nevyšetrujú,” Zaplatílek naráža na fakt, že vietnamskí tajní agenti na sledovanie obchodníka v Berlíne použili české autá zapožičané v Prahe, aj samotnú dodávku, ktorou Thana uniesli z Berlína. “My sme v tomto, si myslím, naopak až moc iniciatívni. A myslím si, že to bolo vyšetrované a zadokumentované tak, ako zákon káže a seriózne”.

Slovensko sa vyšetrovaním únosu vietnamského obchodníka, ktorý v domovskej krajine bol stíhaný pre ekonomické delikty, začalo zaoberať až vtedy, keď prípad prenikol na verejnosť. Kaliňák mal vietnamskej delegácii na požiadanie zapožičať náš vládny špeciál, údajne netušil, že delegáciu tvoria aj vietnamskí tajní agenti a do delegácie začlenili aj uneseného obchodníka. Neskôr, ministerka Saková zbavila mlčanlivosti desiatky ľudí, ktorí o pozadí únosu mohli mať informácie, vypovedali aj ochrankári Úradu na ochranu ústavných činiteľov aj policajti, ktorí Vietnamcom robili doprovod, keď odchádzali na naše letisko.

Koncom roka 2018 exminister Kaliňák označil celú kauzu za definitívne ukončenú. Slovenská policajná inšpekcia trestné oznámenie v kauze odmietla a jej rozhodnutie potvrdila aj prokuratúra. "Aj slovenský generálny prokurátor jasne deklaroval, že nemal zákonný dôvod na to, aby na základe nemeckého vyšetrovania začal podnikať právne kroky pre začatie vyšetrovania na Slovensku," vysvetlila pre TASR ministerka vnútra Denisa Saková.

Terajší šéf inšpekčnej služby Adrián Szabó na margo celej kauzy uviedol, že vyšetrovanie na Slovensku brzdila skutočnosť, že únos sa stal v Nemecku a bolo pre naše orgány dôležité určiť príslušnosť vyšetrovania. Szabó, šéf Úradu inšpekčnej služby:

“Určenie jurisdikcie bolo dôležité, aby sme nevstupovali do vyšetrovania nemeckej strane, a tak to vysvetľovala aj generálna prokuratúra aj my," hovorí Szabó. “Nemci mapovali celú tu trasu únosu a ja neviem, či je dnes aj preukázané, že ten pán Than jednoznačne na Slovensku bol.” Šéf inšpekcie tvrdí, že ak nemecké súdy už vo vynesenom rozsudku uviedli, že unesený podnikateľ na Slovensku bol, tak on ten rozsudok nečítal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy