Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ministerka Saková už môže vyberať policajného prezidenta. Poslanci jej posunuli tri mená
Zdielať na

Ministerka Saková už môže vyberať policajného prezidenta. Poslanci jej posunuli tri mená

BRATISLAVA / Poslanci branno-bezpečnostného výboru parlamentu už vypočuli kandidátov na post prezidenta polície, aj šéfa Inšpekčnej služby. Okrem všeobecných otázok sa ich pýtali aj na známe závažné kauzy. Zo šiestich kandidátov po hodinových výsluchoch poslanci ministerke vnútra Sakovej posunuli tri mená. Dvoch uchádzačov o kreslo policajného prezidenta a jedného, ktorý chce šéfovať inšpekcii.

Prvých tridsať minút dostal najhorúcejší kandidát, súčasný prezident polície, generál Milan Lučanský. Pred výborom povedal, že chce zásadné zmeny v Národnej Kriminálnej agentúre, z ktorej chce odstrániť čierne ovce, sprísniť prístupy policajtov do lustračných systémov, ale aj zaviesť pre policajtov elektronické osobné preukazy. "Myslím si, že na to, aby som zabránil, som niektoré kroky už podnikol, o ktorých tu už všetci dobre vieme," uviedol Milan Lučanský, kandidát na prezidenta PZ. 

​Po Lučanskom si výbor vypočul terajšieho šéfa banskobystrických policajtov. Profesionál, ktorý sa o post prezidenta uchádza na odporúčanie samotného Lučasnkého. "Určite aj keby som mal nasledovať ako prezident policajného zboru, tak by som nasledoval jeho kroky, lebo jeho riadenie je mi veľmi blízke," vyjadril sa Ivan Piliar, kandidát na prezidenta PZ. 

Tretím uchádzačom je generál Ivan Ševčík. Tvrdý policajt, ktorého s Lučanským spájalo v minulosti vyšetrovanie gangu Černákovcov, či Karola Mella. Aktuálny policajný pridelenec v Česku na prekvapenie niektorých členov výboru, našiel popri Lučanskému podporu. A stal sa silným konkurentom. "Z pozície prezidenta by nikto nesiahol na tím Kuciaka. Sú tam rôzni poslanci, z rôznych strán, takže neviem, či som ich presvedčil," povedal Ivan Ševčík, kandidát na prezidenta PZ.

"Hrozí riziko, že členovia výboru si budú robiť zásluhy u budúceho policajného prezidenta za to, že za neho hlasovali. Vôbec to nie je prijateľný spôsob, preto som nijako nehlasoval," vyjadril sa k voľbe Gábor Grendel, poslanec NR SR za OĽaNO. "Ja nie som minister, keď budem minister, tak vám to poviem," povedal Anton Hrnko, šéf brannobezpečnostného výboru. "Dnes som si nie istý, lebo tu to v kuloároch chodí, že sa rozohrávajú nejaké politické hry," dodal Ľubomír Galko, poslanec NR SR za SaS. 

Pri kandidátoch na riaditeľa Úradu inšpekčnej služby padli aj zásadné otázky. Aj na prípad únosu vietnamského občana a taktiež aj na nezákonné lustrácie novinárov. Všetci traja kandidáti sa zhodli v tom, že aktuálny systém je nastavený dobre, opatrenia chcú pri ochrane osobných údajov a aj lustráciách. Pre členov brannobezpečnostného výboru je najvhodnejším kandidátom práve riaditeľ, ktorý inšpekčnú službu vedie aj teraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy