Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za parkovanie v Bratislave môžete zaplatiť až 500 eur
Zdielať na

Za parkovanie v Bratislave môžete zaplatiť až 500 eur

BRATISLAVA / Hlavné mesto je posledné slovenské krajské mesto, ktoré ešte nemá zavedenú parkovaciu politiku. To by sa ale už onedlho malo zmeniť. Ak návrh poslanci odhlasujú, parkovanie v Bratislave bude drahšie.

Nová parkovacia politika sa dotkne každého majiteľa auta. A čím viac ich potrebujete, tým viac za ne zaplatíte.

Za tri vozidlá až 500 eur

"Predbežný návrh je 49 eur na jedno vozidlo ročne a druhé vozidlo za 150 eur. Pri treťom vozidle sa uvažuje nad sumou až 500 eur. Filozofia je taká, že v prípade, že niekto má na to, aby mal 3 vozidlá, tak si vie zaplatiť aj tú tretiu rezidentskú kartu," hovorí Katarína Augustinič, poslankyňa Bratislavy za Nové Mesto a členka dopravnej komisie. 

Pre porovnanie, napríklad v Prahe by ste za druhé a tretie auto zaplatili dvojnásobne viac. Platenie za parkovanie sa dotkne aj tých, ktorí majú kúpené parkovacie miesto alebo garáž. "Bude sa v zásade týkať všetkých, pretože tí, ktorí tu majú trvalý pobyt, sa stanú rezidentmi a budú si kupovať rezidentské karty. Tí, ktorí tu nemajú trvalý pobyt, si ho buď budú musieť prihlásiť, alebo si požiadajú svojho prenajímateľa bytu o abonentskú kartu," komentuje Augustinič. "Tí, ktorí majú parkovacie miesta alebo garáž, tak ich to bude stáť desať eur ročne. Samozrejme, táto suma je symbolická, ale budú v nej mať dve hodiny parkovania v nejakých zónach v rámci mesta grátis," dodáva poslankyňa.

​Stoeurový kredit pre návštevy

Tých, ktorí v Bratislave parkujú, no nemajú tu trvalý pobyt, by sa mala nová parkovacia politika dotknúť najviac. Ročne v niekoľkých stovkách eur. "To znamená, že v prípade, že si pôjdu niečo vybaviť v rámci mesta, tak dve hodiny môžu ísť niekam na úrad alebo pre deti do školy. V tejto karte má ten človek sto hodín parkovania pre návštevy a v prípade, že niekto príde, si bude vedieť z tohto kreditu ako keby čerpať pre návštevy a plus v tom má znova dve hodiny denne v iných zónach. To znamená, že ak bývate v Novom Meste, ale potrebujete si ísť niečo vybaviť napríklad do Starého, tak viete čerpať z týchto dvoch hodín denne, čiže neplatíte. Platiť budú vlastne len tí, ktorí budú prichádzať do BA zvonku," hovorí.

Karta sa bude hýbať v cenovom rozhraní od 500 do 1500 eur v závislosti od zóny. Ďalšou veľkou zmenou, ktorú návrh obsahuje, je úplné zrušenie vyhradených parkovacích miest. Ide o miesta, ktoré ste si mohli prenajať od magistrátu MČ na verejnej komunikácii. "Zavedenie parkovacej politiky je nutnosť, lebo sa nám vyčerpal všetok verejný priestor na parkovanie. Už nie je kde parkovať," dodáva Jozef Drahovský, dopravný analytik. 

​V roku 2020 asi pribudne bezplatné parkovisku vedľa nemocnice v Bratislave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy