Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravotní klauni prinášajú radosť už 15 rokov. Liečili už 20 000-krát
Zdielať na

Zdravotní klauni prinášajú radosť už 15 rokov. Liečili už 20 000-krát

BRATISLAVA / Ona dokáže vytvoriť najväčšie bubliny na svete, on vypúšťa omamné plyny spôsobujúce mierne záchvaty smiechu. To sú liečebné metódy, ktoré používajú klauni s červenými nosmi. Sú to zdravotní klauni, ktorí prinášajú radosť a smiech ľuďom, ktorí to potrebujú.

Zdravotní klauni - Červený nos - začali "liečiť" pred 15. rokmi. Za ten čas absolvovali už 20 000 klauniád v 53 nemocniciach. "Myšlienka klaunov pochádza v podstate z Ameriky, kde začali v Big Apple Circus v New Yorku. K nám na Slovensko ju ale priniesol zakladateľ združenia Gary Edwards. Vtedajšia primárka detskej onkológie ho pozvala, lebo mala takú skúsenosť z Francúzska," uviedla Gabriela Rajniaková alias sestrička Gvendolína Vygumovaná 

Čo potrebuje adept na klauna?

Je dobré mať nejakú hereckú skúsenosť. "Ešte pred tým ako je klaun prijatý, musí podstúpiť rôzne školenia, napríklad herecké. V rámci tých školení sú aj základné zdravotné vedomosti," povedal Radomír Milič alias doktor Špageta. 

Klauni prichádzajú do izieb s určitým zámerom, s misiou - nepozerať sa na chorobu ale na potenciál akým je u detí radosť a hravosť a u seniorov životné múdro. Nepohybujú sa ale len v nemocniciach. Pätnáste výročie Červeného nosa oslávili klauni aj v električka či na vlakovej stanici. 

Svoje 15. narodeniny oslávilo občianske združenie Červený Nos Clowndoctors prvoaprílovým klaunovaním v uliciach i prebratím symbolického občianskeho preukazu.

Pozrite si reportáž o klaunoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy