Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obce riešia vážny problém: Za skládky komunálneho odpadu nedostali žiadne peniaze
Zdielať na

Obce riešia vážny problém: Za skládky komunálneho odpadu nedostali žiadne peniaze

MOKRÝ HÁJ/ZOHOR / Na Slovensku v 102 obciach a mestách sú skládky komunálneho odpadu. Od januára tohto roku obce nedostali od prevádzkovateľov skládok žiadne peniaze. Pre malé obce je to katastrofálna situácia. Peniaze prešli na účet Envirofondu. Ako je to teda s peniazmi za uloženie odpadu?

"Je to nespravodlivé lebo my tu budeme mať potkanov a špinu z celého okolia a peniaze žiadne. Keď už to tu máme tak chceme, aby tá dedina niečo z toho mala," vyjadrila sa obyvateľka obce. Na skládku komunálneho odpadu v obci Mokrý Háj vyvážajú už vyše 30 rokov odpad z takmer celého skalického okresu. Obci za uloženie odpadu ročne prichádzalo na účet okolo 60 tisíc eur a s týmito peniazmi počítali aj v tohtoročnom rozpočte. "Ostalo nám na účte dvesto eur, my momentálne len svietime a kúrime, sú pozastavené všetky aktivity, všetky investičné zámery pre tento rok, ktoré sme chceli rozbehnúť," vyjadril sa starosta obce Mokrý Háj Peter Pobuda. 

Starosta ale vidí problém aj niekde inde - v Envirofonde. "Od 1. januára je platný paragraf v zákone o odpadovom hospodárstve, ktorý navrhlo ministerstvo životného prostredia a schválili poslanci národnej rady, že tento poplatok, ktorý dostávala naša obec je príjmom enviromentálneho fondu." 

Na tento zákon veľmi negatívne reagoval aj ZMOS, ktorý pokladal za nesprávny krok, aby dediny prišli o tieto peniaze."Pôvodný návrh ministerstva bol, aby tieto obce boli len platiteľmi poplatku a nemali záujem, aby sa viac skládkovalo na ich území, ale aby tento odpad bol od skládok odklonený," povedal podpredseda ZMOSU Jozef Turčány. 

Na základe tlaku ZMOS nakoniec obce, ktoré majú skládky, nezostanú úplne bez peňazí. "Obce, ktoré majú vo svojom katastri skládku o peniaze neprídu, len sa posunie lehota, kedy ich dostanú," dodal starosta. Napriek tomu, že táto skládka sa nachádza v katastri obce Zohor peniaze, ktoré obec Zohor dostane za uloženie odpadu, môže použiť len na odpadové hospodárstvo. Keďže ide o regionálnu skládku, obci ročne na účet doteraz prichádzalo viac ako 500 tisíc eur.  "Ja si podstate neviem predstaviť, že každý rok miniem 500 tisíc na odpadové hospodárstvo, čo mám kupovať každý rok nádoby na smetie so zlatými nápismi," povedal starosta obce Zohor Martin Zálesňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy