Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament žiada vládu, aby nepokračovala v ratifikácii Istanbulského dohovoru
Zdielať na

Parlament žiada vládu, aby nepokračovala v ratifikácii Istanbulského dohovoru

BRATISLAVA / Parlament schválil uznesenie, ktorým žiada vládu, aby Slovenská republika nepokračovala v procese smerujúcom k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

Vláda má teraz vykonať všetky úkony súvisiace s oznámením Rade Európy, že SR sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Vládu má o prijatí uznesenia informovať predseda NR SR. Za schválenie uznesenia hlasovalo 101 poslancov zo 133 prítomných.

S návrhom uznesenia prišla koaličná Slovenská národná strana (SNS). "Vidíme, že sú problémy medzi terminológiou Istanbulského dohovoru a Ústavou SR, ktorá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú v Istanbulskom dohovore," uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška. Podľa neho jedným z rozporov je, že v SR máme definovanú rodinu ako partnerský vzťah muža a ženy, čo je základnou bunkou systému SR. V rámci rodovej terminológie Istanbulský dohovor umožňuje partnerstvo, kde sa používa terminológia rodič číslo jedna a rodič číslo dva. 

"Moja výhrada k prijatiu uznesenia je, že zahádzalo akúkoľvek rozumnú diskusiu na tieto témy, o tom, či by sme mohli tento dokument ratifikovať tak, ako to spravilo Poľsko, s výhradou, to znamená, že priložili vyhlásenie, že v prípade sporu má prednosť poľská ústava pred ustanoveniami Istanbulského dohovoru," povedala Katarína Cséfalvayová, predsedníčka zahraničného výboru.

Istanbulský dohovor prijala Rada Európy v roku 2011. Ide o najkomplexnejšiu medzinárodnú zmluvu, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy