Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Osýpky, mumps či rubeola. Sme dostatočne zaočkovaní?
Zdielať na

Osýpky, mumps či rubeola. Sme dostatočne zaočkovaní?

BRATISLAVA / Imunita Slovákov a stratégia očkovania je vraj vcelku dobrá. Odhalili sa ale nedostatky v ochrane pred osýpkami. Vyplýva to z imunologického prehľadu za rok 2018.

Prehľad sa zameral na imunitu ľudí proti osýpkam, mumpsu, rubeole a vírusovej hepatitíde typu A, B a C. Práve v prípade osýpok ukázali krvné testy u niektorých už zaočkovaných nedostatočnú hladinu protilátok. Ide o ľudí vo veku 25 - 49 rokov. Pracovná skupina preto približne 500 testovaným účastníkom odporúča opätovné dobrovoľné očkovanie. "Ja si myslím, že zatiaľ počkajme na závery imuzačnej komisie, ktorí naozaj zvážia všetky aspekty a budeme medializovať potom tieto odporúčania, aby sa ľudia vedeli zariadiť a rozhodnúť," uviedol Ján Mikas, hlavný hygienik SR. 

​Najvyššiu odolnosť voči osýpkam majú ľudia starší ako 50 rokov. Hlavný hygienik predpokladá, že dôvodom je prekonanie osýpok. "Nemuseli byť očkovaní, ale prekonali ochorenie, a po prekonaní ochorenia táto imunita drží viac ešte ako po očkovaní," vysvetlil Ján Mikas. 

Proti mumpsu a rubeole sú u zaočkovaných ľudí protilátky vysoké v každom veku a preto dôvod na zmeny v očkovaní u týchto vakcín nie je. Otázna zostáva hepatitída typu A, pričom najohrozenejšie sú najmä deti. "V zlých hygienických a sociálnych podmienkach odporúčame očkovanie proti vírusovej hepatitíde u tých najzraniteľnejších a to sú tie deti vo veku 2-5 rokov," povedal hlavný hygienik  

Ministerka zdravotníctva zároveň zopakovala, že ministerstvo chce presadiť, aby nezaočkované deti nemohli chodiť do škôlky. A to bez ohľadu nato, či je zariadenie súkromné alebo štátne. Zároveň hovorila aj o úvahe o zriadení fondu na odškodnenie tých, ktorým očkovanie poškodí zdravie. "Zvažujeme to. Keď sa potvrdí kauzálnu súvislosť nejakých vedľajších účinkov s očkovaním alebo nejakého ochorenia, ktoré vzniklo následkom očkovania, že bude tento človek odškodnený," informovala Andrea Kálavská, ministerka zdravotníctva SR.  

Imunologický prehľad urobili odborníci po dlhých 16 rokoch. Predtým bol v roku 2002. Tento aktuálny stál štát 250-tisíc eur, podstúpili ho ľudia vo veku od jedného do 69 rokov, a to z rôznych kútov Slovenska. "Do imunologických prehľadov sa zapojilo celkovo 322 lekárov a celková skupina, na ktorých prebiehali tieto imunologické prehľady bol 4 218 ľudí, nie sú to pacienti," dodala ministerka zdravotníctva SR. Podľa ministerky zdravotníctva by sme mali takéto imunologické prehľady opakovať do budúcna v každých 5-ročných intervaloch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy