Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajná razia má súvisieť s výstavbou obchvatu. Podľa informácií TV JOJ zadržali niekoľko osôb
Zdielať na

Policajná razia má súvisieť s výstavbou obchvatu. Podľa informácií TV JOJ zadržali niekoľko osôb

BRATISLAVA / Od rána prebieha v hlavnom meste policajná razia. Policajti majú zasahovať vo firme D4 R7. Akcia má údajne súvisieť s výstavbou obchvatu v Bratislave D4 R7. Podľa oficiálne nepotvrdených informácii sa má pod obchvat voziť kontaminovaná zemina s nebezpečnými látkami. K akcii zaujali vyhradený postoj aj ministri dotknutých rezortov, ale aj primátor. Árpád Érsek v prípade potvrdenia podozrení vyvodí dôsledky.

Od skorých ranných hodín policajti zasahovali vo firme D4 R7. Zamestnanci už hodiny postávali pred budovou, o zásahu podľa informácií TV JOJ nemali žiadne informácie. Ako sa pre televíziu JOJ mimo kamery vyjadrili, vo firme skutočne prebiehala policajná razia, o kontaminovanej hline žiadne informácie ale nemali. 

Pred sídlom konzorcia počas razie stálo množstvo zamestnancov, ktorí netušili, čo sa deje. Ale jeden zo zamestnancov, ktorý prišiel do firmy pred policajtmi sa vyjadril, že ho poslali domov.

"Policajti Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave realizujú od skorých ranných hodín na území Bratislavského kraja potrebné procesné úkony súvisiace s enviromentálnou trestnou činnosťou. V rámci týchto úkonov sú vykonané viaceré prehliadky bytových ako aj nebytových priestorov, avšak s prihliadnutím na súčasný stav bližšie informácie poskytneme až keď to situácia vo vyšetrovaní umožní," informoval policajný hovorca Michal Szeiff. 

Podľa informácií televízie JOJ polícia počas razie mala zadržať viacero ľudí, vrátaní šéfov pôsobiacich v odpadovom hospodárstve. Údajne zasahovali aj v dome zástupcu španielskeho konzorcia, ktoré stavbu obchvatu realizuje.

Koncesionár projektu D4 R7 spolupracuje s políciou 

"Koncesionár a Zhotoviteľ projektu výstavby D4 R7 plne spolupracuje s políciou. Vylučujeme akúkoľvek kontamináciu pôdy alebo používanie materiálov, ktoré by mohli ohroziť akýmkoľvek spôsobom životné prostredie." 

Vyjadrenie rezortov a primátora mesta

Na razii polície v tejto súvislosti spolupracovalo aj ministerstvo životného prostredia. A to najmä jeho inšpektori. Okrem toho minister tvrdí, že s podozreniami spojenými z výstavbou nového bratislavského obchvatu sa rezort spolu s vyšetrovateľmi zaoberal už niekoľko mesiacov. 

"Pokiaľ došlo k takýmto prečinom je tam nezávislý dozor, ktorý je zodpovedný za to čo sa tam vynáša, je platený z koncesnej zmluvy. A keď koncesionár a nezávislý dozor toto zanedbal, vyvodím z toho veľmi dôrazné dôsledky. Ide o Žitný ostrov a nie len o ten, nie je nám jedno čo sa vyváža," vyhlásil Árpád Érsek, minister dopravy a výstavby. 

"Určite sa o to budeme intenzívne zaujímať. Nepripustíme žiadne stavby, ktoré môžu škodiť životnému prostrediu," vyhlásil primátor mesta Matúš Vallo. 

"Podľa mňa už nie sme päť minúť pred 12, ale 15 minút po 12- stej. A zlyhali kontrolné mechanizmy štátu pri tejto stavbe. Sú tam tony azbestu, nebezpečného odpadu. Tam sa jednou veľkou lyžicou naberal všetok odpad," povedal aktivista Miroslav Dragun. 

Policajti v stredu ukončili rozsiahlu raziu s názvom Media 3 a Zmluvy. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy