Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdroje z prostredia vyšetrovania pre TV JOJ: Polícia tvrdenia Andruskóa o smrti novinárky preveruje
Zdielať na

Zdroje z prostredia vyšetrovania pre TV JOJ: Polícia tvrdenia Andruskóa o smrti novinárky preveruje

BRATISLAVA / Aká bola skutočná príčina smrti bývalej reportérky TV JOJ? V uznesení o vznesení obvinenia Marianovi Kočnerovi bola totiž zmienka o smrti Leony Kočkovičovej Fučíkovej. Stanovisko polície ani prokuratúry však v utorok do prípadu veľa svetla nevnieslo. Stále preto zostáva viacero nezodpovedaných otázok.

V uznesení o vznesení obvinenia voči Mariánovi Kočnerovi sa smrť našej kolegyne spomína len dvoma vetami. "V lete 2016 ho (Andruskóa) poprosila Alena, aby ju zobral do lesa, kde zbierali muchotrávky zelené. Následne na konci r. 2016 bola podľa jeho vedomostí otrávená jedna novinárka, p. Kočkovičová," stojí v uznesení o vznesení obvinenia voči Kočnerovi, v ktorom mal vypovedať obvinený Zoltán Andruskó.

​Azda celé Slovensko pozná okolnosti smrti Leony. Akútna leukémia, príčina smrti - krvácanie do mozgu. Prehliadku jej tela vykonal súdny lekár v Banskej bystrici. Vzhľadom na jednoznačnú diagnózu a príčinu smrti nenariadil pitvu.

Vyjadrenie nemocnice

"Úrad po odbornom zhodnotení dostupnej zdravotnej dokumentácie a listov o prehliadke mŕtveho konštatoval, že postup prehliadajúceho lekára bol v súlade so zákonom," uviedol úrad. 

Či lekári skúmali aj inú možnú príčinu smrti, zatiaľ banskobystrická nemocnica nepotvrdila."Nemáme oprávnenie sprístupňovať informácie zo zdravotnej dokumentácie našich pacientov. V prípade, že nás oslovia orgány činné v trestnom konaní, poskytneme im v rámci našich zákonných možností a povinností súčinnosť," informovala hovorkyňa nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje. 

Smrť Leony polícia preveruje

Zatiaľ teda polícia nemocnicu neoslovila. Dva od seba nezávislé zdroje z prostredia vyšetrovania TV JOJ však potvrdili, že sa tvrdenie Zoltána Andruškóa preveruje. Už včera sme oslovili policajné prezídium. Dnes v písomnej odpovedi žiadne podrobnosti neuvádza.

"Vzhľadom na to, že informácie sú súčasťou spisu súvisiaceho s vraždou novinára a jeho snúbenice, s otázkami je potrebné obrátiť sa na Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý si vyhradil právo poskytovať informácie," vyjadrila sa hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

​Televízia JOJ oslovila aj políciu v Banskej Bystrici, kde Leona zomrela. Tamojšie útvary v tejto súvislosti neviedli žiadne trestné konanie. S veľkou pravdepodobnosťou sa tak Andruškóvou výpoveďou k smrti novinárky zaoberá tím Kuciak. Ani ten však závažné tvrdenie o otrávení novinárky nekomentuje.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme vyjadrovať k prebiehajúcim úkonom v trestnej veci, aby sme nezmarili a nesťažili vyšetrovanie," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Leona žila a pracovala v regióne, v ktorom pôsobili aj ľudia obvinení z vraždy Jána Kuciaka. Napriek tomu jej rodina odmieta kontakty, či akékoľvek spory s týmito ľuďmi.

Zostáva záhadou, prečo Andruškó vo výpovedi spomínal zber muchotrávok, a zároveň údajné otrávenie Leony, keď dôvod jej smrti bol verejne známy. Rovnako nevedno, prečo sa táto časť jeho výpovede dostala do uznesenia o vražde Jána Kuciaka.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy