Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V roku 1997 zabili mafiánskeho bosa Miroslava Sýkoru. Pojednávanie opäť odročili
Zdielať na

V roku 1997 zabili mafiánskeho bosa Miroslava Sýkoru. Pojednávanie opäť odročili

Niekdajšieho údajného bossa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru zavraždili ešte v roku 1997. Doteraz si však za jeho smrť nikto trest neodpykáva. Prvé pojednávania začali až v roku 2013, pričom to dnešné dopadlo presne tak ako prvé. Po pár minútach skončilo odročením. Na súde bola Iveta Krupová.

Pojednávanie v prípade vraždy Miroslava Sýkoru skončilo skôr, než stihlo začať. Dôvodom bola práceneschopnosť a hospitalizácia jedného z obžalovaných, Mareka Ľ. "Bola mu privolaná RZP-čka z dôvodu, že mu prišlo zle. Dlhodobo je vlastne liečený na kardiovaskulárne ochorenie. Bol hospitalizovaný," uviedol jeho obhajca Tibor Timár. 

Ďalší dvaja obžalovaní, Richard B. alias Kofola, či Milan M. sa na súd dostavili. No poslednému zo štvorice obžalovaných Ľubošovi F. - údajnému bosovi nitrianskeho podsvetia a podľa prokuratúry aj zosnovovateľovi Sýkorovej vraždy, eskortu na súd zrušili. Dôvodom bola už spomínaná vopred ospravedlnená neprítomnosť jedného z obžalovaných. 

Na lavici svedkov mali sedieť známe mená, okrem iných napríklad Juraj Ondrejčák alias Piťo, ktorý mal byť predvedený z výkonu trestu, alebo šéf Slovenskej informačnej služby, Ivan Lexa.  

"Hlavné pojednávanie bolo odročené na 28. júna 2019," informoval hovorca krajského súdu, Pavol Adamčiak. Obžalovaným v prípade vraždy starej 22 rokov do reči nebolo. Hrozí im totiž 25 rokov, až doživotie. Všetci štyria obžalovaní pritom svoju vinu odmietajú. Podľa prokuratúry tvorili skupinu, do ktorej patril aj dnes už nebohý Peter Križanovič, prezývaný "Duran". Ten mal mať údajne najväčší záujem na smrti Miroslava Sýkoru.

Dôvodom mali byť nezhody pri delení ziskov v podsvetí. Presnejšie išlo o najväčšiu lúpež v dejinách Slovenska, kedy si lupiči v roku 1996 ukradli z nitrianskej pobočky banky vyše 173 miliónov korún. Celá obžaloba sa zakladá na výpovedi korunného svedka prezývaného Čučo. Ten mal pred rokmi prokuratúre zaslať list, v ktorom obviňuje štvoricu obžalovaných.

Naposledy sa v tomto prípade pojednávalo vlani v novembri, keď súd vypočúval svedkov niekolko hodín. Vypovedal napríklad aj na doživotie odsúdený Róbert Lališ, ktorý Sýkoru nahradil na čele skupiny po jeho smrti. Vo svojej výpovedi sa vtedy zastal obžalovaného Luboša Ferusa. "Určite pán Ferus nemal s vraždou Mira Sýkoru nič spoločné. Miro ho bral ako svojho mladšieho brata, mali nadštandardný vzťah."

Sýkoru zastrelili 13. ranami do hrudníka a hlavy vo februári 1997. Križanovič prezývaný "Duran" zahynul o dva mesiace neskôr , pri výbuchu auta. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy