Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prejav viery alebo vandalizmus. Metrový Ježiš bije do očí obyvateľov Žiliny
Zdielať na

Prejav viery alebo vandalizmus. Metrový Ježiš bije do očí obyvateľov Žiliny

ŽILINA / Viacerí obyvatelia Žiliny upozornili na veľký nápis v centre ich mesta. Neznámy človek, ktorý ho tam zanechal, asi nemal zlý úmysel, veď napísal na stenu slovo JEŽIŠ. No ak ho zachytili bezpečnostné kamery, bude sa musieť zodpovedať na polícii.

Nie je známe prečo si neznámy autor vybral práve dané miesto, ale nápis tam rozhodne nepatrí. Päť bielych písmen na oceľovej ploche. Každé jedno je vysoké viac než meter. Dielo sprejera sa nachádza vedľa farských schodov, po ktorých každý deň prejdú tisícky ľudí. Je to jedno z najfrekventovanejších miest v Žiline. "Pokiaľ to písal v pozitívnom smere, tak hovorím Aleluja. Ak to napísal hanebne, tak mi je ľúto takého človeka, ktorý tak dokáže ponížiť nášho pána," uviedol jeden z veriacich. 

​Ateista, či veriaci, ťažko povedať, prečo si vybral múr, ktorý susedí s farským kostolom. "V tomto prípade nejde o bežný vandalizmus, kedy nejaký blázon nastrieka nápis na stenu obchodného centra, ale o poškodenie umeleckého diela," informovala Ivana Strelcová, hovorkyňa dotknutej firmy. 

Kovová plocha je súčasťou vodopádu, po ktorej v lete steká voda. Pracovníci firmy, ktorej patrí, začali čistiť nasprejované písmená. Ale aj napriek tomu, stopy po nich na špeciálne upravenom plechu zostali. "Je to pre nás vyslovene vandalizmus najhrubšieho zrna, ktorý je ťažko odstrániteľný," povedala Ivana Strelcová. Dotknutá firma je rozhodnutá podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

NAKA sa zaoberala aj nábožensky orientovaným nápisom na budove organizátorov letného festivalu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy