Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dlhodobo nezamestnaní na Horehroní dostali novú šancu
Zdielať na

Dlhodobo nezamestnaní na Horehroní dostali novú šancu

PODBREZOVÁ / Nedostatok pracovníkov v priemysle riešia aj železiarne v Podbrezovej. S úradom práce preto rozbehli projekt, ktorý dáva šancu zamestnať sa dlhodobo nezamestnaným ľuďom z rómskej komunity na Horehroní. Projekt Šanca pre každého funguje už tretí mesiac. Niektorých nových zamestnancov naučili čítať aj písať.

Cez projekt dostali šancu aj 50 rómski zamestnanci. Aj Viktor, Ján, Marcel aj Stanislav patria už tretí mesiac medzi nových zamestnancov v strojárňach.

"Každý musí chodiť do práce, či je zelený, modrý, či Róm," hovorí Marcel. Ján dodáva: "Lisujem a režem kolená, chodíme pondelok až piatok, robil som v lese, radšej v továrni." A Viktor ich dopĺňa: "Keby sa nám nepáčilo, tak tu nie sme, chcú aj viacerí prísť, neviem kde by sme boli keby toto nebolo."

Na prvý nábor prišlo 300 uchádzačov, na zdravotnej prehliadke sa zúčastnila asi polovica z nich a z nich potom vybrali prvých zamestnancov.

"Tí ľudia sú zruční, majú ešte problémy so rozradením strojov, ale to je otázka pár mesiacov," hovorí výrobný riaditeľ Miloš Dekrét.

V prevádzke majú aj takzvaných mentorov, ktorí pomáhajú novým zamestnancom zaradiť sa do pracovného procesu, no niektorým pomáhali aj naučiť sa čítať, písať či počítať. Pokiaľ sa osvedčia a zo strojární neodídu, časom môžu byť zaradení aj do trojzmennej prevádzky či postúpiť na iné pozície. A miesta je stále dosť aj pre ďalších uchádzačov o prácu.

Čísla nezamestnanosti máme dlhodobé dobré, dlhodobo nezamestnaní sú však stále problém: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy