Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slová majú moc, niektorých ľudí povzbudzujú k agresívnym činom
Zdielať na

Slová majú moc, niektorých ľudí povzbudzujú k agresívnym činom

BRATISLAVA / Brutálna poprava nevinných bezbranných ľudí na Novom Zélande otriasla ľuďmi na celom svete, no nie všetkými. Aj na Slovensku sa okamžite v online diskusiách objavili hanebné, bezcitné reakcie, ktoré útok schvaľujú. Okrem toho, že je to odpudivé, je to podľa slovenských zákonov aj trestný čin. Najmä - práve nenávistné prejavy na internete sa podieľali na tom, že z nahnevaného muža sa stal masový vrah.

Slová majú moc, a aj brutálny a nezmyselný útok, pri ktorom prišlo o život takmer 50 ľudí, súvisí s tým, aké slová používame napríklad na sociálnych sieťach. "Útok v Christchurch je možné považovať za typický príklad online radikalizácie, z toho, čo je zrejmé, 28-ročný Brenton Turrent bol jednoznačne pravicový extrémista, jeho manifest obsahuje kompilát klasických tvrdení neofašistov, neonacistov," uviedol právnik a odborník na extrémizmus Daniel Milo.

"Imigranti nie sú na Novom Zélande vítaní, to platí aj o ňom, takisto nie je z Nového Zélandu. Žiaden beloch na Novom Zélande nie je doma viac ako niekoľko generácií," uviedol publicista Samuel Marec.

Väčšine genocíd v dejinách predchádzala dehumanizácia - vytvorenie pocitu, že istá skupina ľudí je menejcenná, že to vlastne ani nie sú ľudia. "Je to jeden z typických rysov extrémistických ideológií - rozdeľovanie populácie na ľudí a neľudí. To je prvým krokom k realizácii násilných riešení," dodal Milo. 

Publicista Samo Marec má na Novom Zélande dlhoročných známych a sleduje tamojšie dianie aj v online svete. Novozélanďania sa po útokoch zomkli. "Na Novom Zélande odmietnutie činu a gesto voči moslimskej komunite je univerzálne, všetci sú zhrození, zdieľajú to a chápu, kto je v tomto zlý a dobrý," povedal Marec.

Na Slovensku sa ale objavili už aj reakcie, ktoré masovú vraždu schvaľujú či ospravedlňujú. "By som upozornil tých ľudí, že oni sami sa dopúšťajú trestného činu, obhajovanie a schvaľovanie trestného činu je trestným činom," povedal Milo.

Špeciálnu zodpovednosť za to, aké prejavy považujeme za prijateľné, majú pritom verejne známe osoby, vrátane politikov. "Vychádza to z hora, politici sú tí, ktorí veľmi významne formujú atmosféru v krajine, o čom a ako sa ľudia rozprávajú," dodal Marec. "Ak oni skĺzavajú k používaniu takýchto výrazov, potom čo bráni bežným ľuďom povedať si, veď to robia politici, prečo by sme nemohli aj my," povedal Milo.

Nový Zéland zažil jeden z najhorších útokov. Dá sa povedať, že ten započal aj radikalizáciou na internete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy