Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Balciar medzi najbohatšími ľuďmi armády. Poslanci žiadajú, aby pôvod majetkov obhájil
Zdielať na

Balciar medzi najbohatšími ľuďmi armády. Poslanci žiadajú, aby pôvod majetkov obhájil

BRATISLAVA / Slovenský šéf vojenských tajných agentov Ján Balciar sa zrejme zaradí medzi najbohatších ľudí našej armády. Portál aktuality.sk totiž zverejnil zoznam nehnuteľností, ktoré patria tomuto vysoko postavenému generálovi. Možno by na tom nebolo nič zvláštne, keby nešlo o štátneho zamestnanca.

Pre armádu a políciu pracuje 30 rokov a po celý tento čas mal podľa webového portálu poberať tomu primeraný plat. Preto sa do popredia prediera veľmi dôležitá otázka - za čo si mohol kúpiť nehnuteľnosti, medzi ktoré patrí napríklad apartmán v Chorvátsku, byt v bratislavskom Ružinove, 2 byty a rodinný dom v Rimavskej Sobote, ale aj nehnuteľnosti na Horehroní, 15 apartmánov na Táloch, chatu v neďalekej Jarabej, nehnuteľnosť v Bystrej, či rodinný dom vo Valaskej. Dohromady ide o 23 nehnuteľností.

noviny.sk

Reportér TV JOJ Dárius Haraksin nakrúcal s reportérom aktuality.sk Martinom Turčekom, ktorý na túto kauzu upozornil. "Na žiadnej z týchto nehnuteľností nie je hypotéka a všetky pán Balciar vlastní s Vlastou Balciarovou, na polovicu. Žiadnu konkrétnu odpoveď sme nedostali, ohľadom toho, kde si na to zarobil. Podnikanie, kde na to mohol zarobiť nemal pán Balciar," informoval Martin Turček.

Samotný šéf vojenských tajných len prostredníctvom hovorkyne rezortu obrany odkázal, že pravidelne podáva daňové priznanie. To je  ale utajené, vzhľadom na to, aký post Ján Balciar zastáva. Hovorkyňa ministerstva, v stanovisku, ktoré žiada zverejniť v plnom znení píše, že Ján Balciar nie je verejným funkcionárom a že je držiteľom prísnych bezpečnostných previerok severoatlantickej aliancie a Európskej únie. "Generál Ján Balciar požiadal predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o možnosť predloženia všetkých informácií týkajúcich sa jeho hnuteľného a nehnuteľného majetku na najbližšej schôdzi výboru. Predseda výboru žiadosti generála Jána Balciara vyhovel. Výboru bude v najkratšom možnom čase zaslaný list so žiadosťou o zaradenie tohto bodu do programu schôdze," píše sa v stanovisku Ministerstva obrany SR. 

S takýmto vysvetlením sa však rozhodne nestotožňujú opoziční politici. Svorne hovoria o tom, že vysoko postavený generál, prichádzajúci do styku s tými najprísnejšie stráženými informáciami, by nemal mať ani náznak škandálu. "To je dobré, že príde, napriek tomu si myslím, že sa nevyhne tomu, že bude musieť predstúpiť aj pred médiá. Pretože to je naozaj tak závažná informácia. Jeho pozícia je veľmi dôležitá v štáte, takže by mali aj ľudia prostredníctvom médií mali dostať informácie," povedal Ľubomír Galko, poslanec NR SR za SaS. "Vrcholní predstavitelia tohto štátu mali mať záujem, aby takáto osoba nebola spochybniteľná, aby nevyvolávala nejaké otázky. pri pánovi Balciarovi sa tie otázky dlhodobo objavujú v rôznych súvislostiach a teraz je na stole otázka nadobudnutého majetku a veľkosti jeho majetku a teraz je na ňom, aby to vysvetlil. Ak to doloží, tak je to v poriadku," dodal Jaroslav Naď, expert na bezpečnosť za OĽANO. 

Najbližšie zasadnutie výboru na kontrolu vojenského spravodajstva bude 27. marca. Reportéri tV JOJ budú tiež pozorne sledovať, či a ako vysvetlí tieto podozrenia samotný vojenský spravodajský šéf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy