Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pôrodnici v Snine hrozí zánik. Do najbližšej nemocnice by to ale bolo až 70 km
Zdielať na

Pôrodnici v Snine hrozí zánik. Do najbližšej nemocnice by to ale bolo až 70 km

SNINA / Pôrodnice na Slovensku čakajú už v lete tohto roka zmeny, ktoré chystá ministerstvo zdravotníctva v rámci stratifikácie nemocníc. Niektorým hrozí že zaniknú, medzi nimi je aj pôrodnica v Snine. Ak by svoje brány zatvorila, rodičky z okrajových obcí by museli cestovať viac ako 70 km do Humenného. Pozrite sa, za aký čas by ich dokázali záchranári transportovať do najbližšej pôrodnice. Redaktorka TV JOJ Katka Kleknerová si to vyskúšala na vlastnej koži v sanitke. Čas, za ktorý tam došla, však znepokojil aj samotných záchranárov.

Redaktorka TV JOJ Katka Kleknerová si skúsila so záchranármi simulovaný výjazd. Vyskúšali, ako dlho by trvala cesta do nemocnice, ak by bola rodička napríklad z obce Ulíč. "Z tej Uličskej doliny, kde je deväť dedín si neviem predstaviť, aby pacientka mala rodiť v Humennom a v zime ju mali viezť 70 km do Humenného, kedy by ju viezli možno dve hodiny," vysvetľuje konateľ nemocnice Snina Andrej Kulan. 

Riziká počas cesty 

Terén v tomto regióne je kopcovitý a rozľahlý. Transport komplikuje množstvo ostrých zákrut a vodič musí dávať pozor aj na lesnú zver. "V prípade, že rodička má kontrakcie napríklad každých 5 minút, tak naozaj nám ide o ten čas," vysvetľuje záchranárka Martina Vitková. "Teraz si predstavte, že nastane krvácanie počas pôrodu alebo šokový stav," poukázal na možné riziká primár gynokologicko-pôrodníckeho oddelenia František Pavlovčin. 

Približne po 28 minútach prechádza posádka záchranárov cez Sninu. Do humenskej nemocnice je to však ešte ďalších 20 kilometrov. "Táto vzdialenosť do Sniny je ešte udržateľná za ideálnych podmienok. Keby sme mali ísť až do Humenného a to by stav pacientky nezlepšilo, len skomplikovalo," dodáva primár. 

Znepokojujúci čas 

Konečný čas, za ktorý do humenskej nemocnice došli, záchranárov znepokojil. "Transport trval nejakých 50 minút. Tých 50 minút je naozaj dlhý čas na transport. Naša jazda pritom prebiehala za takmer ideálnych podmienok- na suchej vozovke a v pokojnej premávke," myslí si záchranárka Vitková. 

V zime je terén oveľa náročnejší. Ročne vykonajú v sninskej pôrodnici zhruba 300 pôrodov. Zmena počtu pôrodov ročne súvisí s reformou stratisfikácie nemocníc. "Materiál bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu prvého kvartálu tohto roka," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.  

Pozrite si reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy