Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poplatky za odpad sa v závislosti od efektivity triedenia môžu až zniekoľkonásobiť
Zdielať na

Poplatky za odpad sa v závislosti od efektivity triedenia môžu až zniekoľkonásobiť

ZÁHORIE / Zvýšenie poplatkov za vývoz komunálneho odpadu stavia starostov obcí do novej situácie. Doteraz všetky obce platili rovnako 5 eur za tonu zmesového komunálneho odpadu. Podľa nového predpisu však budú platiť od 7 do 17 eur v závislosti od toho, koľko percent odpadkov obec vyseparuje. Na budúci rok budú obce s najnižším percentom separovania platiť za odvoz až 33 eur za jednu tonu.

"Nie sme na tom veľmi dobre, sme približne na 25 percent, hľadáme spôsoby, aby sme to zvýšili," hovorí Hubert Danihel, starosta obce Kostolište. 

Zakúpili aj kompostéry, aby do komunálneho odpadu ľudia nehádzali trávu, či bio odpad z kuchyne. Obec Gajary s vyše tritisíc obyvateľmi má vytriedenosť za minulý rok okolo 17 percent. Niektorí starostovia hovoria, že tento zákon je pre obyvateľov demotivujúci.

Boris Šimkovič, starosta obce Záhorská Ves hovorí: "Vyskočí to z 5 eur za tonu až na 22 eur za tonu."

Donedávna množstvo odpadu končilo v komunálnom odpade, aby obec zvýšila separovanie odpadu, tak takýto odpad obec začala separovať. Podľa hovorcu ministerstvo to pritvrdilo, lebo na Slovensku je veľmi nízka miera triedenia odpadu.

"Nejde to hneď na to nabehnúť, treba ľudí naučiť, aby to robili inakšie," hovorí pracovník zberného dvora.

A ako keby sme nemali dosť problémov s vlastným odpadom, na Slovensku pribúda aj nelegálne privážaný odpad zo zahraničia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy