Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Začínajúca učiteľka v MŠ zarobí menej ako upratovačka či kuchárka
Zdielať na

Začínajúca učiteľka v MŠ zarobí menej ako upratovačka či kuchárka

BRATISLAVA / Nájsť upratovačku do materskej školy je aktuálne jednoduchšie ako tam nájsť učiteľku. Dôvodom je plat, ktorý je naozaj paradoxný, keďže začínajúca učiteľka v materskej škole zarobí menej ako upratovačka, či kuchárka.

"Bohužiaľ, opäť sa zabudlo na pani učiteľky. Lebo stredoškolsky vzdelaná učiteľka, ktorá nastupuje v MŠ, tak podľa tabuliek má o 12 eur nižší plat ako pani upratovačka," uviedla zástupkyňa riaditeľa ZŠ a MŠ pre materskú školu Pavlína Bojňanská. 

A v porovnaní s kuchárkou zarobí až o 50 eur menej. Pre začínajúce učiteľky sú takéto platové rozdiely zjavne demotivujúce. "Nevieme nájsť učiteľky. Pretože, keď si pozriete tie platové podmienky, naozaj má o 12 eur menej ako pani upratovačka. A má zodpovednosť za 20 ľudských životov. Nechceme, aby mali menšie platy pani upratovačky, chceme aby niekto docenil prácu učiteľky v MŠ," pokračuje Bojňanská. 

Tento problém si uvedomuje aj šéf školských odborov. "Tieto platy boli navýšené oproti predchádzajúcemu obdobiu 2018 o 10 percent. A my vidíme, že to je málo," hovorí predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. 

Preto odborári aktuálne rokujú o navýšení platov s ministerstvom školstva. Doterajšie návrhy vyzerajú byť v prospech začínajúcich pedagógov.

"Sme sa dohodli aj s pani ministerkou, že v roku 2019 od 1.9. dôjde k úprave platov začínajúcich pedagógov. Je tu návrh z dielne ministerstva školstva, navýšiť minimálne o 9,5 percenta začínajúcim," dodáva Ondek. Ministerstvo sa zatiaľ k tejto téme vyjadrovať nechce. Aspoň čiastočne však potvrdili slová šéfa odborárov.

"MŠ o tejto téme v súčasnosti intenzívne rokuje s odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Piovarčiová. Na definitívny verdikt si musíme počkať. Či ale k navýšeniu platov o 9,5 percenta pre začínajúcich učiteľov od septembra dôjde, by sme sa podľa Ondeka mali dozvedieť už v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy