Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Horolezec Hámor sa vydáva na ďalšiu expedíciu. Nikto tadiaľ ešte nešiel
Zdielať na

Horolezec Hámor sa vydáva na ďalšiu expedíciu. Nikto tadiaľ ešte nešiel

POPRAD / Slovenský horolezec Peter Hámor ide opäť do sveta s odvážnymi plánmi. Po dvoch rokoch sa chce vrátiť na vrchol siedmej najvyššej hory na zemi. Práve tam - na Daulágirí kompletizoval svoju zbierku osemtisícoviek a získal symbolickú korunu Himalájí.

​Peter Hámor už zabudol ako vyzerá i Veľká noc na Slovensku, nezažil ju minimálne 15 rokov. On vtedy trávil čas v Himalájach, aby vystúpil na všetky tieto kopce. Naposledy to bola hora Dhaulagiri. Zdolaním tohto vrchu sa stal prvým Slovákom, ktorý vyliezol na všetky osemtisícovky. Na expedíciu ide opäť.

Vydáva sa na cestu, ktorá ešte neexistuje.

"Daulagiri je jeden z kopcov, kde ešte máme restíky, ako horolezci hovoria, je tam ešte zavesený pytel, je to neznáma cesta, ktorú sme chceli vyliezť," povedal horolezec Peter Hámor. Hoci na tomto vrchole už stal, chce sa tam vrátiť. Teraz ale bude liezť neznámou cestou. Takou, po ktorej ešte nikdy nikto nešiel.

Jeho dlhoročný rumunský spolulezec Horija Kolibašanu ide s ním, a potom ešte aj slovenská klobása a slanina. Nuž a tento rok sa chlapi rozhodli zmodernizovať a trochu si batožinu odľahčiť.

"Snažíme sa tento rok previezť do Nepálu taký ten stroj čo robí sódovku, bude to také nóvum, lebo nás už nebaví nosiť fľaše ale zoberieme bombičky a CO2 a uvidíme či sa nám to podarí," dodal Hámor. Na prelome apríla a mája, kedy sa podľa na mieru robených predpovedí objavia prvé okná dobrého počasia by sa mali postupne blížiť k vrcholu.

"Bohužiaľ, takto to chodí, keď sú to prvovýstupy, vždy je tam tá šanca 50 na 50," dodal horolezec. 

Peter Hámor pred niekoľkými rokmi vyšiel na Mount Everest s kyslíkom, skúšal to opäť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy