Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Kontroly pre podozrivé mäso nekončia. TV JOJ sa dostala do laboratória, kde ho skúmajú
Zdielať na

VIDEO: Kontroly pre podozrivé mäso nekončia. TV JOJ sa dostala do laboratória, kde ho skúmajú

DOLNÝ KUBÍN / Pred pár dňami sa objavil ďalší škandál s poľským hovädzím mäsom. Do Česka a na jedno miesto na Slovensku putovala zásielka mäsa nakazeného salmonelou. Išlo spolu o viac než 700 kilogramov. Veterinári sú každý deň v teréne. Po nedávnych škandáloch sú kontroly oveľa častejšie. Štáb TV JOJ sa s kamerou dostal do laboratória, v ktorom podozrivé mäso vyhodnocujú.

"Žiadne zviera, ktoré bolo liečené antibiotikami, alebo inými liekmi nesmie ísť na bitúnok," povedal Peter Čulen, riaditeľ RVPS v Dolnom Kubíne. V meste sídli národné referenčné laboratórium špecializované na zbytky antibiotík v potravinách. Do laboratória privezú vzorky, ktoré dostali od veterinárov.

"Mäso nám zmixujú hore, navažujeme si my, po jednom grame, antibiotikum sa hydrolyzuje cez noc a zajtra sa bude spracuvávať," opísali zamestnanci.  A robia orientačné skúšky. Vyradené podozrivé mäso putuje na analýzu do drahých prístrojov. "Robíme potvrdzujúce analýzy antibakteriálnych látok v živočíšnych komoditách ako je napríklad mäso," vyjadril sa Róbert Germuška zo Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne. 

Ak nájdu zvyšky antibiotik, je viac ako pravdepodobné, že zviera bolo pred porážkou liečené práve antibotikami. V Dolnom Kubíne skúmajú aj to, či mäso neobsahuje patogén salmonely. "Robí sa salmonela a ecoli sa analyzujú na oddelení bakteriológie," vysvetlil Germuška.  Poľské mäso sa na náš trh dostáva najmä cez pohraničie ako je napríklad Orava. Veterinári po prevalení škandálu robia nonstop kontroly. 

"Štátna potravinová správa vydala pokyn, že musíme vykonávať kontroly vo všetkých miestach, kde by sa toto mäso mohlo nájsť. Napríklad maloobchody, veľkoobchody," poznamenal ďalej Čulen. Hovädzie mäso dovezené na Slovensko je kontrolované, v Poľsku nejde o systémovú chybu. 

Viac sa dočítate aj v článku TU:

Ministerka Matečná zaviedla núdzové opatrenie pre chybné mäso. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy