Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rast cien potravín v obchodoch prekonal 15-ročný rekord. Nižšie ceny sú v nedohľadne
Zdielať na

Rast cien potravín v obchodoch prekonal 15-ročný rekord. Nižšie ceny sú v nedohľadne

BRATISLAVA / Keď poslanci SNS predkladali návrh na zavedenie špeciálneho odvodu pre obchodné reťazce, tvrdili, že obchody zarábajú priveľa, preto im treba ubrať zo zisku. Tvrdili, že to vraj nespôsobí zdraženie potravín. Nuž, mýlili sa. Ceny potravín v slovenských obchodoch prekonali dlhoročný rekord.

Existujú slovenské rekordy, ktoré nám vyčarujú úsmev na tvári. Potom je tu rekord prekonaný po 15 rokoch, ten sa ale týka cien potravín, ktoré za ne zaplatíme pri nákupe. "Jedná sa o rekord za posledných 15 rokov, pretože naposledy z mesiaca na mesiac takto rýchlo rástli potraviny v januári roku 2004," povedala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. 

"V celom potravinovom reťazci, od poľnohospodárstva cez spracovanie až po obchod, narástli príplatky za nočné, za soboty a za nedele, narástli energie, plyn aj elektrická energia, máme vyššiu minimálnu mzdu a musíme platiť dovolenky zamestnancov. Plus je tu ešte dva a pol percentný odvod reťazcov," uviedol prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky Pavol Konštiak. 

Práve ten je čerešničkou na torte zdražovania. Ceny rástli aj vďaka odvodu. "Predpokladáme, že príspevok špeciálneho odvodu pre reťazce bol na úrovni 0,5 až 1 percento," dodala Sadovská. Potvrdzujú to aj údaje z Eurostatu - jedinou európskou krajinou s vyšším rastom cien potravín je Cyprus. "V žiadnej ekonomike Európskej únie nerástli ceny tak rýchlo, nepresiahli ani úroveň dvoch percent. V okolitých krajinách, Maďarsko, Česká republika do jedného percenta, priemer Európskej únie je 0,7 percenta," uviedla Sadovská. 

Špeciálna daň pre obchodné reťazce ešte možno bude mať celoeurópsku dohru. "Európska komisia obdržala vo veci osobitného odvodu pre reťazce sťažnosť, v tejto veci je v úzkej komunikácii s národnými orgánmi," povedala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Dobré správy ohľadne cien potravín tak skoro nečakajte. "Žiaľ, spotrebiteľov neviem potešiť, že ceny sa budú znižovať," uviedol Konštiak. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články