Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauzu s poľským mäsom rieši celá EÚ. Ako prebiehajú kontroly a aké existujú opatrenia?
Zdielať na

Kauzu s poľským mäsom rieši celá EÚ. Ako prebiehajú kontroly a aké existujú opatrenia?

BRATISLAVA / Škandál s poľským mäsom stále zamestnáva celú Európsku úniu. V mäsokombináte u našich severných susedov boli totiž porážané choré kravy. Ich mäso sa dostalo nielen do reštaurácií, ale aj do školských jedální. Ako prebiehajú kontroly mäsa a aké kompetencie má v takýchto prípadoch Európska komisia?

Od 22. februára platí zákaz, aby sa dostalo mäso z Poľska len tak na náš trh bez toho, aby ho hygienici skontrolovali. "Toto mimoriadne núdzové opatrenie obsahuje to, že každý príjemca mäsa hovädzieho je povinný nahlásiť túto dodávku 24 hodín pred dodaním," vyjadril sa Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

"Mäso sa kontroluje stále, kontrolovalo sa aj predtým. Ide len o to aký podiel toho mäsa čo sa dovezie, či sa robia len vzorky - monitoruje sa, alebo či sa celý balík kontroluje. Ten zákaz jej len o tom, že sa zvyšuje frekvencia, takže sa kontroluje všetko mäso čo prichádza z poľskej strany. Ak povieme únia, tak v Európskej únii to kontrolujú kontrolóri jednotlivých členských štátov," vysvetlil Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Kontroly mäsa by sa teda mali robiť výlučne podľa európskych noriem a musí to byť koordinované na úrovni Európskej komisie. 

Aké sú v takýchto prípadoch právomoci Európskej komisie? 

"Je to supervízna rola. Európska komisia môže dozorovať jednotlivé orgány členských krajín, ktoré sú zodpovedné za tú kontrolu. Rozhodovanie v tejto veci je potom ale kolektívnou vecou členských štátov," pokračoval Miko. Pre európske krajiny platí aj tzv. Systém rýchleho varovania, ktorý bol využitý aj v tomto prípade. Je to nástroj, ktorý nám závidí celý svet. Je to systém, databáza, do ktorej majú prístup všetky relevantné orgány po celej únii. Patria tam aj policajné orgány a jej úlohou je, aby sa informácia o zistenom probléme dostala na všetky ďalšie miesta - do krajín, kde môže takýto problém spôsobiť nejaké ťažkosti.

"Máme spoločný trh, ten chybný tovar sa môže pohybovať po celom Slovensku. Môžu teda okamžite konať, v tomto prípade pozastaviť dovoz mäsa. Pri mäse máme označené odkiaľ pochádza, z akého bitúnku je. Otázka dohľadania pre ten inšpekčný orgán je veľmi rýchla," pokračoval Ladislav Miko. 

Môže Európska komisia zakázať vývoz tovaru z jednej krajiny do druhej?

"Komisia nezakáže nič. Máme výbor, kde zasadajú zástupcovia tých veterinárnych kontrolných orgánov z celej Európy. EK môže povedať o aký ide problém, podľa legislatívy je to potrebné zastaviť a navrhne výboru, aby takéto opatrenie prijali," poznamenal s tým, že všetko ale závisí od hlasovania členov výboru. 

Európska komisia môže taktiež udeliť aj sankcie. Prioritou ale nie je dávať pokuty ale snažiť sa, aby sa napríklad na slovenský trh nedostalo pokazené mäso alebo iný výrobok. "Ak to systémovo niekde zlyhá a ukáže sa, že ten systém nefunguje dostatočne dobre podľa európskej legislatívy, tak EK môže spustiť nejaké konanie. Sú tam určité kroky a na ich konci môže byť aj veľmi významná pokuta," vysvetlil podrobnejšie Miko. Vďaka správnemu systému môžete totiž to mäso rýchlo vyhľadať a stiahnuť, čo sa stalo aj v tejto kauze. 

Mäso a salmonela

"Salmonela je baktéria, ktorá sa v takýchto živočíšnych výrobách vyskytnúť môže. Ten systém je nastavený tak, aby sa nedostala do koncového produktu. Je niekoľko možností ako to robiť. Európska únia sa vybrala cestou, aby tie výroby boli dostatočne hygienické, a výsledok bol bez salmonely. Američania idú cestou, že toto až tak veľmi nesledujú ale na konci to dezinfikujú chlórom," dodal k celej veci Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Ide o permanentný problém, ktorý sa musí strážiť. Pokiaľ pri kontrolách zistia, že do 4% vzoriek obsahujú salmonelu, proces výroby sa musí zmeniť tak, aby finálny produkt nebol kontaminovaný.

Pozrite si reportáž aké opatrenia zaviedla ministerka Matečná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy