Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Slovenskému biatlonistovi Matejovi Kazárovi skrížil cestu medveď
Zdielať na

VIDEO: Slovenskému biatlonistovi Matejovi Kazárovi skrížil cestu medveď

OSRBLIE/VYSOKÉ TATRY / Slovenský reprezentant v biatlone Matej Kazár má šťastie na medvede. Dokonca si robí štatistiku stretnutí s nimi. Naposledy mu jeden skrížil cestu pred niekoľkými dňami v Osrblí. A to počas tréningu na blížiaci sa svetový šampionát.

Pri tratiach alpských lyžiarov či biatlonistov nie je problém stretnúť rysa, vlka alebo aj medveďa. Rekordérom v tomto smere na Slovensku je určite Matej Kazár. Slovenský reprezentant v biatlone má rád lesy, často trénuje sám, či už na bežkách alebo bez nich. Možno práve preto má šťastie na stretnutia aj s najväčšou šelmou žijúcou na našom území. 

V decembri 2017 si dokonca s macom porovnával veľkosť chodidla. 23. februára tohto roku mu chlpáč nechal na tréningovej trati oveľa výraznejšie stopy. "Boli sme na sústredení v Osrblí, kde sa chytáme na majstrovstvá sveta. Teraz sme videli len stopy v kopci, tak som si vravel, že tadeto nedávno prebehol medveď," porozprával Matej. Aj keď sa to môže zdať skoro, pravdou je, že zimný spánok už viaceré medvede ukončili.

"Za TANAP môžem povedať, že už máme viacero prebudených medveďov. Vzhľadom na priebeh počasia sa už do brlohov asi nevrátia. Ale stále ešte ostávajú v brlohoch medvedice s mladými," vyjadril sa Jozef Hybler zo Štátnych lesov TANAP. Matej Kazár mal tú česť stretnúť sa počas bežeckého tréningu aj s nimi. "Bežal som cez les a v potoku bola medvedica aj s dvoma mladými. Zaručala na mňa, tak som musel bežať ďalej, lebo cesty späť nebolo," pokračoval Kazár. 

Na stretnutie s medveďom spomínali viacerí športovci najmä po olympijských hrách vo Vancouveri. Trate dokonca strážili ochrancovia s puškami. Macovia dokonca ukončili tréning kanadského sánkára Jeffa Christieho na dráhe. "Oprel sa labami o okraj a pozeral na mňa. V mojej priliehavej červenej kombinéze som mu musel pripadať ako chutný tučný losos," povedal Jeff Christie.

Verím, že medvede vedia, že viem dobre strieľať, povedal kedysi slávny biatlonista Ole Einar Bjørndalen, keď trénoval v Grónsku. Matej Kazár nenechal nič na náhodu a nechal sa poučiť ako sa pri strete s medveďom zachovať. Zatiaľ takýto zážitok našťastie nemá. "Som sa pýtal horárov, poľovníkov a mi poradili, že keď sa už nedá utekať, tak si už len ľahnúť. Nechať sa poprevracať, tváriť sa nehybne,"  dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy