Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nemocnica v Kvetnici je bez pacientov
Zdielať na

Nemocnica v Kvetnici je bez pacientov

Zdroj: kvetnica.sk

Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici je bez pacientov. Potvrdil to predseda Správnej rady neziskovej organizácie Rastislav Hanulák

Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb v Poprade-Kvetnici je bez pacientov. Potvrdil to predseda Správnej rady neziskovej organizácie Rastislav Hanulák.

"V nemocnici sa robia údržbárske práce," povedal Hanulák. Vedenie nemocnice v súčasnosti pripravuje reštrukturalizáciu celého zariadenia.

"Tento týždeň budú známe zámery, čo ďalej. V pondelok na budúci týždeň sa rozhodne," doplnil Hanulák. Z nemocnice už odišlo približne 80 zamestnancov, čo je menej ako pôvodne plánovalo vedenie v januári tohto roku, kedy malo prísť o prácu 102 zamestnancov z celkového počtu 154.

"Podarilo sa nám získať viac prostriedkov od ostatných poisťovní," zdôvodnil menší počet prepustených zamestnancov Hanulák.

Problémy nemocnice v Kvetnici sa začali v závere minulého roku, keď Všeobecná zdravotná poisťovňa nepredĺžila zmluvu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Príjmy nemocnice od VšZP tvorili približne 70 % všetkých príjmov. Nepredĺženie zmluvy zo strany VšZP Hanulák stále považuje za veľkú krivdu. Vedenie nemocnice sa v januári rozhodlo prepustiť 102 zamestnancov. Viacerí zo zamestnancov našli uplatnenie v okolitých zdravotníckych zariadeniach. Nemocnica v Kvetnici však naďalej poskytovala zdravotnícku starostlivosť pre pacientov ostatných poisťovní.

Od začiatku mája je nemocnica už bez pacientov. Nepomohlo jej ani hodnotenie zdravotnej poisťovne Dôvera, podľa ktorého sa nemocnica v Kvetnici umiestnila na prvom mieste medzi ostatnými zdravotníckymi zariadeniami.

Podľa informácií z katastra nehnuteľností zverejnených na internete je Špecializovaná nemocnica respiračných chorôb Poprad-Kvetnica, n.o. vlastníkom približne 12 ha pozemkov v zastavanom území v popradskej mestskej časti Kvetnica. Väčšinu pozemkov tvorí park. Neďaleko Kvetnice sa už začala príprava územia na výstavbu rodinných domov. Podľa Hanuláka vedenie nemocnice o podobnom využití pozemkov vo vlastníctve neziskovej organizácie neuvažuje.

So súčasnými krokmi nemocnice v Poprade-Kvetnici nesúhlasí ministerstvo zdravotníctva ako jeden zo zakladateľov neziskovej organizácie. Ministerstvo ako spoluzakladateľ vložilo do neziskovej organizácie 97,5 % majetku, pričom pred založením neziskovej organizácie MZ SR presunulo do Kvetnice cez kapitálové výdavky 13 miliónov korún.

"Z toho dôvodu MZ SR považuje doterajší postup minoritného spoluzakladateľa neziskovej organizácie za neseriózny. Rôznymi spôsobmi obchádza platnú legislatívu a tak doslova znemožnil majoritnému spoluzakladateľovi (ministerstvu zdravotníctva) podieľať sa na spolurozhodovaní o ďalšom smerovaní tejto neziskovej organizácie," uvádza sa v stanovisku hovorkyne ministra zdravotníctva Silvie Horváthovej. Ministerstvo nepovažuje uznesenie o hromadnom prepúšťaní zamestnancov za právoplatné.

Zdielať na

Najčítanejšie správy