Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
BBC o Slovensku: Pochody za pamiatku zavraždeného novinára
Zdielať na

BBC o Slovensku: Pochody za pamiatku zavraždeného novinára

LONDÝN / Očakáva sa, že tisíce ľudí dnes vyrazia do ulíc, aby si uctili pamiatku investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Aj portál britskej televízie BBC píše o tejto vražde.

Ján Kuciak sa zameriaval na vážne témy, riešil aj kauzy, ktoré boli spojené s talianskou mafiou a organizovaným zločinom. Prepojenia, ktoré dával na papier, môžu podľa BBC po tejto udalosti spôsobiť pád vlády. Aj po roku jeho smrti ostáva vo vzduchu visieť otázka, kto bol objednávateľom vraždy. V súčasnosti sú vo väzbe štyria ľudia, traja muži a jedna žena, ktorých mená sú už známe.  

BBC cituje aj Kuciakovho nadriadeného, šéfredaktora portálu Aktuality.sk Petra Bárdyho: "Dva dni pred Jánovou vraždou som sa ho pýtal, či sa cíti v bezpečí a či ho nemám skryť pred verejnosťou." 

"Odpísal, že určite nie, vraj sa necíti byť nijako ohrozený. O dva dni neskôr ho zabili. Odvtedy rozmýšľam nad touto konverzáciou každý deň" dodáva Bárdy. 

V súčasnosti vyšetrovanie pokročilo a už vieme aj to, na akých autách sa vykonávatelia vozili počas prípravy vraždy. 

Na záver článku BBC uvádza, že najprv zabili Martinu Kušnírovú a až potom Kuciaka. Novinára opisuje ako mladého populárneho idealistu a Kušnírovú ako nádejnú archeologičku. 

Dnes budú po celom Slovensku prebiehať pochody za zavraždeného investigatívneho novinára a jeho snúbenice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy