Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štát odkúpil od súkromníka časť Hviezdoslavom ospevovaného Veľkého Choča
Zdielať na

Štát odkúpil od súkromníka časť Hviezdoslavom ospevovaného Veľkého Choča

VEĽKÝ CHOČ / Hviezdoslavom ospevovaný Veľký Choč je už kúpený. Nie celý, ale aspoň sčasti. Za kúpou nie je žiadny podnikateľ, ale časť hlavného piliera chočského pohoria Choča už pár dní vlastní štát. Aj keď národná prírodná rezervácia má viac ako tisíc hektárov, s prvými takmer 20 hektármi v 5 najvyššom stupni ochrany sa už dnes môže popýšiť Správa TANAPu. Správa takýto obchod urobila prvýkrát vo svojej histórii. A kupovali bývalé zemianske pozemky.

"Je to prvá lastovička ako sa vraví, keď už bude kŕdeľ, budeme spokojní," hovorí riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko."Lanovkovitý terén je to, že je tam problém sa udržať koňovi, pilčíkovi, je tam svahovitosť viac ako 50 percent," opisuje lesník Peter Jakoby. 

Veľký Choč je jeden z najkrajších vrchov Slovenska. Turistami vyhľadávaný celoročne. Pri dobrej viditeľnosti je Choč vidieť aj zo Štrby. Nad Vyšným Kubínom sa vypína majestátny Choč a práve z tejto dediny pochádza aj rodina, ktorá predávala pozemky.

"Tá dolina sa volá Zemianska, ich pozemky sú omnoho väčšie ako jednoduchých sedliakov, prevyšujú mnohonásobne hektárové výmery, myslím, že to bolo nadobudnuté dedením," pokračuje Jakoby. Adrenalínový bol prístup na pozemok. Hlavne vo vyšších častiach. Ide o poriadnu strminu.

Ochranári sa už tešia, táto lokalita je pre nich pokladom. "Sú tu najvzácnejšej druhy živočíchov a rastlín, niekoľko hniezd orlov skalných, vlky, rysy, vzácne tisy, máme tam viac ako 150 ročné jedince," hovorí Majko. "V rámci územia Správy TANAPu ide o prvý prípad, kedy štát takúto ponuku prijal," hovorí Zuzana Onufer z komunikačného odboru ministerstva životného prostredia. 

"Využil túto situáciu, ponúkol les štátnej ochrane prírody, ja som sa dopočul, že to bolo okolo 10 centov za meter štvorcový," povedal lesník. "Je to dobrý spôsob, ako do budúcna zachovať predmet ochrany. Ak sa prihlásia aj ďalší vlastníci, určite bude rezort reagovať," dodáva riaditeľ správy TANAPu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy