Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ochrancovia ľudských práv sa búria. Na trhu je aplikácia, ktorá sleduje ženy a nedovolí im vycestovať z krajiny
Zdielať na

Ochrancovia ľudských práv sa búria. Na trhu je aplikácia, ktorá sleduje ženy a nedovolí im vycestovať z krajiny

Archívna reportáž

RIJÁD / Saudskoarabskí muži môžu svoje manželky, nevydaté dcéry a sestry a ich pohyb sledovať aj online. Umožňuje im to aplikácia, ktorú poskytujú dve americkej firmy. Na tie teraz okrem ochrancov ľudských práv tlačí aj americký senátor Ron Wyden. Žiada ich, aby službu okamžite vyradili z ponuky.

Aplikáciu Absher spustilo saudské ministerstvo vnútra spolu s oboma americkými spoločnosťami v roku 2015. Obyvatelia kráľovstva vďaka nej môžu platiť pokuty alebo si vybaviť doklady online. Súčasťou e-governmentu je ale aj nástroj, vďaka ktorému môžu muži sledovať pohyb im podriadených žien a zakazovať im opustenie krajiny. Podľa serveru Business Insider má ktorýkoľvek muž len po niekoľkých kliknutiach možnosť rozhodnúť, na ktoré letisko jeho príbuzná môže a na ktoré nie, či môže vycestovať a aj na ako dlho. Môže si tiež nastaviť, aby mu v reálnom čase chodili upozornenie na nové cesty jeho ženy, sestry, či dcéry. To podľa organizácie Amnesty International predstavuje "ďalší príklad nástroja, ktorý saudská vláda vyvinula na to, aby obmedzila slobodu žien". Práve notifikácie vydávané v reálnom čase tiež ohrozujú Saudky, ktoré sa od svojej rodiny rozhodli utiecť, upozorňujú ľudskoprávni aktivisti. Mladých žien na úteku v poslednej dobe pribúda a jednou z nich bola aj dievčina, ktorá svojmu otcovi vliezla do telefónu, povolila si cestovanie a vďaka tomu odišla nespozorovaná, píše The New York Times.

Podľa amerického denníka The Washington Post má aplikácia Absher vyše 11 miliónov užívateľov vrátane tých, ktorí ju používajú v podnikaní. Ako hanebné to teraz vidí aj senátor amerických demokratov. "Nie je žiadna novinka, že sa saudská monarchia snaží obmedzovať a utláčať tamojšie ženy. Americké spoločnosti by však nemali umožniť alebo uľahčovať tento patriarchát, "napísal Wyden v pondelok v liste adresovanom generálnemu riaditeľovi Applu Timovi Cookovi a výkonnému riaditeľovi Googlu Sundar Pichaie. Upozorňuje ich, že práve vďaka službe môžu saúdskí muži sledovať svoje ženy z pohodlia domova a len pomocou mobilného telefónu obmedzovať ich pohyb. Pichaie aj Cooka žiada, aby službu v Saudskej Arábii prestali ponúkať a zabránili tak "odpornému dohľadu a kontrole nad ženami". "Vaši zamestnanci aj zákazníci od vás čakajú viac," dodal s tým, že rovnaké nároky majú aj milióny Američanov, ktorí zastávajú základné ľudské práva vrátane dôstojnosti a ich šírenie po svete. Kým saudská vláda ani Apple sa k výzve nevyjadrili, hovorca Googlu podľa denníka The New York Times uviedol, že sa spoločnosť aplikáciou zaoberá a skúma, či spĺňa jej pravidlá.

Saudskoarabská akademička a spisovateľka Hala Aldosari žijúca v Spojených štátoch podotýka, že zrušenie Absheru by vedúcim predstaviteľom blízkovýchodného kráľovstva, a teda aj korunnému princovi Muhammadovi bin Salmanovi, vyslalo dôležitú správu, že sa ich túžba po partnerstve s technologickými gigantmi nemusí naplniť. "Ak by technologické spoločnosti povedali, že sa správajú represívne, znamenalo by to veľa," hovorí žena. Jedným dychom však dodáva, že koniec jednej aplikácie v krajine po stáročia zabehaný systém poručníctvo nezastaví. Práve po konci diskriminácie žien a "rodového apartheidu" volajú ochrancovia ľudských práv, aj saudské ženy už roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy