Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prales v Portoriku chradne, nelietajú tam takmer žiadne motýle
Zdielať na

Prales v Portoriku chradne, nelietajú tam takmer žiadne motýle

Archívne video

LUQUILLO / Návrat do dažďového pralesa El Yunque pri meste Luquillo v americkom Portoriku entomológa Brada Listera nijako nepotešil. V porovnaní s tým, čo tam videl pred 35 rokmi, mal vlani v novembri pred očami len skromné a smutné zvyšky. Spolu s kolegom dospel podľa denníka The Guardian dokonca k záveru, že z lesa v národnom parku zmizlo 98 percent pozemného hmyzu.

"Bol to naozajstný kolaps hmyzej populácie. Postupne sme pochopili, že je to naozaj veľmi znepokojujúci výsledok," vyhlásil Lister. Pripomenul, že zatiaľ čo teraz sa v zariadeniach pre odchyt pozemných druhov zachytí o 98 percent hmyzu menej ako pred 35 rokmi, na vyššie umiestnených lepkavých plochách je pokles takisto výrazný, aj keď je "len" štvorpätinový.

Listera zarazila tiež neprítomnosť motýľov. "Predtým bývali všade okolo cesty - najmä keď skončil dážď, boli ich tam stovky a stovky. Teraz sme ale nevideli ani jedného motýľa," povedal.

U motýľov a ďalších druhov hmyzu to však nekončilo. "Už za prvých pár dní sme vedeli, že niečo nie je v poriadku. Jazdili sme do lesa a obaja sme si hovorili:, Kde sú vtáky? 'Žiadni tam neboli," povedal americký vedec.

K postihnutým patria aj žaby. "Počet vtákov a žiab klesol súbežne zhruba o 50 až 65 percent," poznamenal Lister a dodal, že keď sa zamerali na jeden vtáčí druh, ktorý žije prakticky výlučne z hmyzu, zistili, že jeho stavy sa zmenšili o deväť desatín.

Vedec teraz hovorí o "tropickej kaskáde" mieriace zdola nahor: akonáhle zoslabnú alebo zaniknú hmyzie druhy, prudko upadá aj počet vtákov a ďalších živočíchov, ktorí sa hmyzom živia. "Ubúda Ak bezstavovcov, trpí tým a upadá celá potravné sieť. Je to systémový efekt," vyhlásil.

Lister prevzal názor iných vedcov, podľa ktorých k poklesu hmyzích stavov v trópoch výrazne prispievajú výkyvy klímy označované ako globálne oteplenie. Tropický hmyz sa vraj vyvinul v tepelne stabilnom prostredí, a je preto citlivejšie na teplotné výkyvy.

"Akonáhle sa dostane len trochu mimo teplotného optima, jeho kondícia prudko klesá," usudzuje vedec. "Ničíme v podstate systémy pre podporu života, ktoré nám umožňujú udržať našu existenciu na planéte," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy