Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý urgent najvyššej úrovni v Banskej Bystrici. Čo to pre pacienta znamená?
Zdielať na

Prvý urgent najvyššej úrovni v Banskej Bystrici. Čo to pre pacienta znamená?

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrická fakultná nemocnica sa môže pochváliť urgentom najvyššej úrovne. Ako prvá na Slovensku splnila podmienky na jeho otvorenie. V praxi to znamená, že napríklad k pacientovi po ťažkej nehode, príde celý tím špecialistov. Pri jeho ošetrení tak nebudú strácať čas presúvaním po chodbách a oddeleniach.

Banskobystrická nemocnica ako prvá na Slovensku spustila urgent druhého typu. Napríklad v prípade ťažkej nehody, kedy ide pri záchrane života o každú minútu, bude na príchod zranených čakať na tomto mieste celý tím špecialistov. "Celý tím špecialistov sa vie zmobilizovať a poskytnúť komplet starostlivosť," informuje riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. 

"Aby pacient nestrácal čas presúvaním po chodbách, aby prišli špecialisti za ním," vysvetľuje ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Banskobystrická nemocnica ako prvá spomedzi našich nemocníc splnila podmienky na otvorenie tohto typu urgentu. "Išlo hlavne o priestor, technológiu a personálne zabezpečenie," dodáva Lapuníkova. 

Pripravený tu bude aj izolačný box pre pacientov s vysokoinfekčnou nákazou. Podľa primára očakávajú zvýšený nápor pacientov, už teraz denne ošetria asi 150 pacientov, posilniť bude treba lekársky tím. "Potrebovali by sme 10 až 15 lekárov," vraví primár urgentu Roman Lutty. 

K nemocnici by do roku 2020 mali pribudnúť aj ďalšie, ktoré budú schopné poskytovať urgent druhého typu. "A to ružinovská nemocnica a nemocnica na Kramároch, tiež v Poprade, v Košiciach a v Žiline," predostrela plán Kalavská. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy