Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Razie NAKA na východe Slovenska: Medzi obvinenými je advokátsky koncipient
Zdielať na

Razie NAKA na východe Slovenska: Medzi obvinenými je advokátsky koncipient

KOŠICE / Policajti NAKA od rána zasahovali v Košiciach pre prípady nahlásených bômb na súdoch. Zadržali jednu osobu a vykonali niekoľko bytových aj nebytových prehliadok. Päť osôb sa už polícii podarilo obviniť zo šírenia poplašnej správy. Počas ostatných dvoch rokov mali opakovane zneužiť tiesňové linky. Policajti navyše zadržali i advokátskeho koncipienta, ktorý im mal pomáhať.

V priebehu rokov 2017 a 2018 neznámy páchateľ viackrát nahlásil bombu na košických súdoch a v jednom prípade na súde v Prešove. Zneužil na to tiesňovú linku 112 a číslo 158. Hrozba sa ale ani v jednom prípade nepotvrdila, obyvatelia ale žili v strachu. Okrem toho bola rušená aj činnosť súdov.

"Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry v utorok obvinil Maximiliána M., Václava P., Ivana Č., Ľudovíta B. a Róberta Č. z pokračovacieho zločinu šírenie poplašnej správy, spáchaného formou spolupáchateľstva," informovala polícia na svojej facebookovej stránke. 

Poplašné správy mali mať zámer

V policajnej cele skončil i koncipient, ktorý sa mal na tom podieľať. Od jedného z obvinených mužov Maximiliána M, ktorý je momentálne vo väzbe pre drogovú trestnú činnosť mal vynášať takzvané motáky. Prostredníctvom nich ostatných inštruoval, kedy majú uskutočniť telefonáty o bombovej hrozbe. "Policajti zadržali aj JUDr. Mgr. Václava P., na ktorého vyšetrovateľ spracuje podnet na väzbu," informoval policajná hovorca Michal Slivka. 

Podľa zdroja z prostredia vyšetrovania mali prostredníctvom falošného bombového poplachu mariť pojednávania Maximiliána M. Toho za drogovú trestnú činnosť košické súdy stíhajú opakovane.

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Koncipient Václav sa už v najbližších dňoch postaví pred sudcu, ktorý rozhodne o jeho väzobnom stíhaní.

"V roku 2018 sa uskutočnilo na krajskom súde v Košiciach a troch okresných súdoch spolu 12 evakuácií , ktoré boli následkom hrozby, že v budove je umiestnená výbušnina," vyjadrila sa hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová.

Okolie súdov musia v každom prípade policajti z bezpečnostných dôvodov uzavrieť. Na miesto okamžite vyrážajú i hasiči a záchranári. A začína sa prehliadka všetkých priestorov niekoľkoposchodovej budovy. Pyrotechnikom pomáha aj špeciálne cvičený pes na vyhľadávanie výbušnín. Takáto prehliadka trvá minimálne dve hodiny. Všetky pojednávania preto musia odročiť na iný termín. "Výška nákladov na jednu evakuáciu sa pohybovala v rozpätí od 10 do 13 tisíc eur,"

NAKA pred pár dňami vykonávala rozsiahlu raziu. Pozrite si reportáž, čo bolo dôvodom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy