Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zverejnili celý rozhovor Jana Kuciaka s Marianom Kočnerom. Vyhrážal sa a urážal
Zdielať na

Zverejnili celý rozhovor Jana Kuciaka s Marianom Kočnerom. Vyhrážal sa a urážal

BRATISLAVA / "Čo je vás do môjho podnikania? Máte pocit, že je to vec celospoločenského významu?" Týmito slovami sa začína nahrávka telefonátu medzi dnes už nebohým novinárom Jánom Kuciakom a podnikateľom Mariánom Kočnerom. Nahrávka celého rozhovoru, ktorý v pondelok zverejnil portál Aktuality.sk, vznikla 5. septembra 2017. Ján Kuciak, v ňom namiesto odpovedí dostal od Mariána Kočnera množstvo invektív a vyhrážok.

"Začnem sa teraz pán Kuciak zaujímať o vás. O vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov. O všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem," povedal Kočner Kuciakovi v rozhovore. Aj pre tieto slová Kuciak podal na Kočnera tretsné oznámenie na generálnu prokuratúru, tá ale nekonala. "Podľa mojej mienky trestný čin nebezpečného vyhrážania spáchaný bol a preukázali to aj následné udalosti," povedal advokát Daniel Lipšic. 

Takúto skúsenosť mal aj Jano Kuciak, ktorý sa snažil Mariánovi Kočnerovi aspoň čiastočne oponovať. Aj keď zjavne márne. "Všetky veci, ktoré som napísal, či sa to týka vás, alebo netýka vás, sú z verejne dostupných zdrojov. Všetky som tam uviedol, veľmi často som ich aj zverejňoval. Myslím, že v tom nie je žiaden problém. Pri každej téme logicky komunikujem so všetkými, ktorých sa to týka," reagoval na Kočner nebohý Kuciak. Kočner ale ďalej hovoril svoje, že je presvedčený, že robí nadprácu a že si ho niekto najal a píše na objednávku. Okrem toho si Ján Kuciak zo strany Mariána Kočnera vypočul množstvo ďalších invektív a vyhrážok verejným pranierovaním.
 
Ján Kuciak v tejto súvislosti aj podal trestné oznámenie. Ako sme už spomínali, nahrávka vznikla začiatkom septembra 2017. Práve po týchto vyhrážkach mala prísť lustrácia novinára v policajných databázach. Keďže by mali slúžiť pre operatívnu činnosť policajtov, dá sa v nich zistiť v podstate čokoľvek o komkoľvek. "Či vlastní motorové vozidlo, či je vlastníkom zbrane, či bol niekedy odsúdený, či má nejaké kontakty z kriminálneho prostredia a podobne," uviedol bývalý kriminalista Jozef Vachálek s tým, že ak Kuciaka niekto lustroval, ostala po ňom digitálna stopa. 

V médiách sa objavilo viacero informácií, na základe čoho policajti lustrovali Jána Kuciaka. Dokonca policajt, ktorý zanechal stopu v systéme, ukázal na bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý ale tieto tvrdenia odmietol. Inšpekcia Ministerstva vnútra sa zatiaľ k prípadu oficiálne nevyjadrila, no podľa informácií, ktoré má TV JOJ k dispozícii, samotného policajného exšéfa v tomto prípade ešte doteraz nevypočuli.

Momentálne sa preto nedá ani len odhadnúť, kedy by sme mohli poznať výsledky vyšetrovania inšpekcie. No je viac ako isté, že do blížiaceho sa výročia smrti Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej túto kapitolu vyšetrovania policajti neuzatvoria.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy