Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muži, ktorí mali vtrhnúť do domu a vyhrážať sa rodine, spoznali svoj trest
Zdielať na

Muži, ktorí mali vtrhnúť do domu a vyhrážať sa rodine, spoznali svoj trest

KLENOVÁ / Dvaja muži, ktorí mali vtrhnúť do rómskeho domu v Klenovej (okres Snina), pričom jeden z nich mal kričať, že je Hitler a všetkých dobije, už poznajú svoj trest. V pondelok o nich rozhodoval Okresný súd v Humennom. Matka, ktorá vtedy svoje deti chránila zo všetkých síl tvrdí, že chcel len to, aby agresori pykali za strach, ktorý rodine spôsobili.

Incident sa stal ešte v júni 2017. Žena bola doma iba s deťmi, keď podľa jej slov do domu vtrhli dvaja muži. Ukryli sa pred nimi v kúpeľni. Spor sa mal začať pre odpadové potrubie na zadnej strane domu rodiny. Splašky z neho mali vytekať na dvor, kde mala partia mužov rozlúčku so slobodou.

Obžalovaní vylúčili, že do domu vošli. "Ty špinavá cigánka, poď von, nech ťa dobijem, nech ťa zabijem. Ja som tu Hitler, aj som tu šéf. Ja som tu pán, ja vás dobijem, ja vás všetkých dobijem," opisuje priebeh udalostí matka Nadežda. 

"Cítim sa krivo obvinený z vecí, ktoré som neurobil. V žiadnom prípade nemám žiadne rasové motívy," hovorí obžalovaný Dávid. Podľa znalca boli muži v stredne ťažkej opitosti. Odmietajú ale, že by vošli do domu. "Po posteliach pozerali, kde sú deti, že ich porežú s nožíkmi," tvrdil na druhej strane starý otec. 

Obhajkyňa žiadala oboch spod obžaloby oslobodiť s tým, že podľa jej slov išlo iba o bežné susedské spory, ktoré mali byť riešené ako priestupok. "Niekoľkokrát ich už upozorňovali, že tie splašky tečú, doslova tečú a ústia na ich pozemok. V žiadnom prípade to nebolo z motívu rasového," vysvetľuje obhajkyňa.

Sudca oboch mužov uznal za vinných. Dostali ročnú podmienku, čo podľa súdu na ochranu spoločnosti a prevýchovu postačuje. Rozsudok právoplatný nie je. Odvolala aj aj obhajkyňa obžalovaných, aj prokurátor. Tomu sa zdal uložený tresť nedostatočný. Rozhodovať teda bude Krajský súd v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy