Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nové CT do nemocnice prišlo, na uvedenie do činnosti čakalo rok
Zdielať na

Nové CT do nemocnice prišlo, na uvedenie do činnosti čakalo rok

NOVÉ ZÁMKY / Celých 12 mesiacov čakal nový CT-prístroj v novozámockej fakultnej nemocnici na slávnostné uvedenie do prevádzky. Takmer rovnako dlho tam čakajú aj na obsadenie postu generálneho riaditeľa, ale toho sa tak rýchlo nedočkajú. Ministerstvo zdravotníctva je totiž spokojné so súčasným stavom.

"Je to naozaj dlhý proces, ale tým, že je to ťažký prístroj, má 3,5 tony, sme museli robiť nové stavebné úpravy," povedala ekonomická riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch Ľubica Bartošová. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v utorok v Nových Zámkoch uviedla do prevádzky ďalší z 13 nových CT-prístrojov. Ten čakal vo fakultnej nemocnici na tento deň takmer rok. "Trištvrte roka nám trvalo, než sme vysúťažili dodávateľa, realizátora stavby," dodala Bartošová.

"Tento prístroj sme zakúpili z kapitálových investícií ministerstva zdravotníctva a jeho cena bola 1,2 milióna vrátane DPH," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

"Neporovnateľne lepšie podmienky, keď si porovnáte, že stroj starý mal 16 rokov," uviedol primár rádiologického oddelenia nemocnice v Nových Zámkoch Tibor Firický. Počítačové tomografy pre 11 slovenských nemocníc boli obstarané v elektronickej aukcii. Ministerstvo zdravotníctva si pochvaľuje, že vďaka tomu ušetrili 15 miliónov eur. Spokojnosť vyjadrili aj s vedením novozámockej nemocnice, ktorá už takmer rok nemá generálneho riaditeľa. Aj keď podľa zriaďovacej listiny by to malo byť inak. "Štandardne v zložení troch riaditeľov, v súčasnosti je možné fungovať v zložení dvoch riaditeľov, takže zatiaľ je to v poriadku takto, ako to je," povedala Kalavská. 

V Nových Zámkoch tak Radu riaditeľov tvorí ekonomická riaditeľka a medicínsky riaditeľ - bez generála. "Zatiaľ sme nevypísali výberové konanie na nového generálneho riaditeľa, v súčasnosti funguje plne funkčná rada riaditeľov," uviedla Kalavská. V Nitre tento post obsadili do jedného mesiaca, 16 nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva vedie Rada riaditeľov, z toho pozícia generálneho nie je obsadená v dvoch, vrátane novozámockej. 

Radu riaditeľov je možné okresať ešte viac. V prípade Univerzitnej nemocnice v Bratislave sa napríklad rezort rozhodol vrátiť k starému modelu, na čele celej organizácie bude stáť iba jeden človek, a to generálny riaditeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy