Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mesiace cestoval, aby sa dostal na Slovensko a zachránil sa. Do zariadenia sa vrátil opäť
Zdielať na

Mesiace cestoval, aby sa dostal na Slovensko a zachránil sa. Do zariadenia sa vrátil opäť

MEDZILABORCE / Mladý muž, ktorý prišiel na Slovensko až z Bangladéša úplne sám, mal vtedy 17 rokov. Cestoval tri mesiace autom, lietadlom, aj peši. V zariadení pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach strávil 9 mesiacov. Potom odišiel do Talianska. Po dvoch rokoch sa vrátil, aby sa zamestnancom domova poďakoval.

Šakil je chlapec z Bangladéša, ktorý zo svojej krajiny odišiel kvôli chudobe. "Je tam veľa ľudí, ktorí nemajú peniaze. V Bangladéši je život ťažký. Utiekol som. A aká bola tá cesta? Cesta bola veľmi ťažká," uviedol. Bol na cestách tri mesiace. Keď ho do zariadenia prijali bol veľmi utiahnutý a psychicky vyčerpaný. Šakil ovláda šesť jazykov, ku ktorým pred dvoma rokmi pribudla aj slovenčina. 

Väčšinou zo zariadenia pre maloletých bez sprievodu migranti odchádzajú. Niektorí ujdú, iných sa podarí zlúčiť s ich vlastnou rodinou. No ešte nikdy sa nestalo, aby sa sem niektorý z nich vrátil. "Bežne sa stáva, že máme kontakt cez sociálne siete. Ale že niekto prejavil snahu a chuť nás pozrieť, tak to je prvýkrát,"  povedal Vladislav Fejo riaditeľ zariadenia pre maloletých. 

Mladík teraz žije so svojimi bratmi v Taliansku, kde predáva zeleninu a ovocie. Ich mama je stále v Bangladéši, synovia jej tam posielajú časť z tohto, čo zarobia. Šakil sa na pár dní vrátil do Medzilaboriec aj preto, aby sa všetkým ešte raz poďakoval. "To bolo veľmi dobré, keď som bol tu. A mal som tu veľa kamarátov, chodil som do školy," poznamenal Šakil. "Keď som sa dozvedel, že Šakil plánuje cestu na Slovensko, tak som bol prekvapený. Ale bol som zvedavý, ako teraz vyzerá, ako sa má, a som rád," pokračoval Fejo riaditeľ zariadenia pre maloletých.  Nie všetci maloletí migranti si však pomoc vážia. Mnohí z nich totiž dali prednosť prevádzačom a utiekli odtiaľ na vlastnú päsť.

Na Slovensko sa dostal v kamióne. Pozrite si reportáž o mladíkovi, ktorého v krabici objavili zamestnanci firmy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy