Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zástupy pacientov na urgente skončili. V Leviciach opäť funguje pohotovosť
Zdielať na

Zástupy pacientov na urgente skončili. V Leviciach opäť funguje pohotovosť

LEVICE / V najväčšom okrese na Slovensku, čo sa týka rozlohy, v Leviciach opäť funguje ambulancia pohotovostnej služby. Tú pred dvomi mesiacmi poskytovateľ zrušil pre údajnú neochotu lekárov. Pacienti tak mali najbližšiu pohotovosť vzdialenú desiatky kilometrov. No a nápor bol aj na Urgentnom príjme v nemocnici.

Ambulancia pohotovostnej služby funguje po dvoch mesiacoch, jej zriaďovateľom je tamojšia nemocnica. Ambulancia je v tých istých priestoroch. Nový poskytovateľ ju po rokoch vynovil a opravil. Pochvaľuje si to aj lekár, ktorý tam v sobotu slúžil. "Nová podlaha, žalúzie sú, počítače, nové programy sa učíme, ale to sa dá zvládnuť, nové stoličky je to obnovené je to dobré," uviedol Vincent Holečka, službukonajúci lekár. 

V obnovenej ambulancii od rána ošetrili už 8 pacientov. Počas dvoch mesiacov ľudia z najväčšieho okresu pomoc hľadali napríklad aj s chrípkou na urgentnom príjme v nemocnici. Lekári mali čo robiť, aby všetkých stihli ošetriť. "Museli zvládať prácu na oddeleniach aj na urgentne, naozaj veľký rešpekt," povedal Ján Krtík, primátor Levíc. 

Pohotovosť zrušili 1. decembra po 30 rokoch nepretržitého fungovania. Lekárka, ktorá ju prevádzkovala nám vtedy tvrdila, že to musela urobiť. Problémy začali už v lete po zmene zákona. Slúžiť na pohotovosti totiž už nemajú lekári povinné, ale dobrovoľné. "Príčinou by sme mohli nazvať neochotu všeobecných lekárov vykonávať službu prvej pomoci," povedala lekárka Marta Mančíková. Zo začiatku sa nenašiel ani záujemca o prevádzkovanie pohotovosti. Po rokovaní s Nitrianskym samosprávny krajom sa na to podujala nemocnica. Krajský lekár do rozpisu zapojil všetkých všeobecných lekárov. "Nás je vyše 40 a raz za 40 dní mám službu. Lekári, ktorí tam budu slúžiť nemali námietky," povedal Vincent Holečka. "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dohodnúť s lekármi, ktorí budú počas ordinačných hodín slúžiť," dodala Lucia Kočková, hovorkyňa Agel. 

V detskej nemocnici na Kramároch nemá kto upratovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy