Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nemocnica v Banskej Bystrici dostane nový šat. Štát poskytol vyše 100 miliónov eur
Zdielať na

Nemocnica v Banskej Bystrici dostane nový šat. Štát poskytol vyše 100 miliónov eur

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Vláda v stredu rozhodla o tom, že štát dá vyše 100 miliónov eur na masívnu rekonštrukciu Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. A to za plnej prevádzky.

Podľa ministerstva zdravotníctva z analýz vyplynulo, že oprava nemocnice bude efektívnejšia, ako výstavba novej nemocnice. Rekonštrukciu budú robiť za plnej prevádzky a pacienti by nemali pocítiť žiadne obmedzenia zdravotnej starostlivosti.

Podľa ministerky zdravotníctva je plánovaná rekonštrukcia v kontexte stratifikácie nemocníc. Mala by začať koncom roka 2019, v lete 2023 by mala byť hotová. "Nám skutočne záleží na tom, aby boli pacienti liečení v pekných priestoroch, v pekných nemocniciach," dodala ministerka Kalavská.

Stavebné úpravy majú podľa predkladacej správy spĺňať procesné a logistické požiadavky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti 21. storočia s ohľadom na potreby pacienta, zlepšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a zefektívnenie interných procesov.

V priebehu rokov 2017 a 2018 nemocnica pripravovala podklady potrebné k začatiu rekonštrukcie. Výsledkom rekonštrukcie by malo byť ekonomicky optimálne, medicínsky efektívne rozloženie a dimenzovanie pracovísk nemocnice, zohľadňujúce požiadavky na poskytovanie najnáročnejšej zdravotnej starostlivosti v koncovej nemocnici pre spádovú oblasť Banskobystrického kraja a vo vybraných odbornostiach a metodikách pre obyvateľov celej SR.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta k 31.decembru 2017 disponovala lôžkovým fondom 901 lôžok a 15 lôžok na dennom psychiatrickom stacionári. Nemocnica má ročne v priemere takmer 34 tisíc hospitalizovaných pacientov, realizuje takmer 465 tisíc ambulantných vyšetrení a 15 tisíc anestézií.

Masívnu rekonštrukciu potrebuje aj Univerzitná nemocnica v Bratislave. Lekári z neurochirurgie dokonca napísali otvorený list ministerke zdravotníctva. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy