Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otcovia prišli za materské dávky bojovať priamo do parlamentu
Zdielať na

Otcovia prišli za materské dávky bojovať priamo do parlamentu

BRATISLAVA / Otcov poberajúcich materské výrazne pribúda. Zároveň sa ale zvyšuje aj počet zamietnutí tejto sociálnej dávky pre otcov, ktorí uzatvorili novú pracovnú zmluvu, hoci len na čiastočný úväzok. Podľa sociálnej poisťovne zamietli len malé percento žiadostí. Otcovia preto prišli priamo do parlamentu.

"Do septembra priznávali materské otcom, ktorí normálne pracovali na osem hodín denne, bez problémov. Zrazu si povedal, že nie?" uviedol jeden z otcov, ktorému neschválili materskú dávku Jozef Bitara. 

"Nie je naším cieľom niekoho zastrašovať. Ja si nemôžem dovoliť porušiť zákon a jediná možná cesta je zmena zákona," uviedol generálny riaditeľ sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. Kým otcovia si myslia, že zákon hovorí jasne v ich prospech, sociálna poisťovňa to vníma tak, že si otcovia musia svoj denný režim dostatočne upraviť v prospech starostlivosti o dieťa. "Ten zákon sa dá vykladať rôzne, preto ideme spresniť tieto pojmy a vtedy tá polemika nebude," uviedol minister práce Ján Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy