Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Madej žiadal odložiť voľbu ústavných sudcov pre spornú Ficovu prax. Poslanci mu vyhoveli
Zdielať na

Madej žiadal odložiť voľbu ústavných sudcov pre spornú Ficovu prax. Poslanci mu vyhoveli

BRATISLAVA / Prvej schôdzi poslancov v parlamente v novom roku dominovala téma ústavných sudcov. Andrej Danko trval na tom, aby Ústavnoprávny výbor NR SR rozhodol o tom, či sa Robert Fico môže uchádzať o voľný talár na ústavnom súde. To či Fico spĺňa alebo nespĺňa podmienky vytvorilo debatu, ktorá vyústila do toho, že sa Peter Kresák, ktorý je aj kandidátom na ústavného sudcu, vzdal svojho členstva vo výbore. Stále sa nevie, kto jeho miesto nahradí. 

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej žiadal v procedurálnom návrhu odložiť hlasovanie o voľbe kandidátov na ústavných sudcov na 6. február. Poslanci jeho návrh schválili. Poslanci Národnej rady SR budú o nových ústavných sudcoch rozhodovať až vo februári. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pritom uviedol, že o bode ústavných sudcov bude parlament rokovať do hraničného termínu, ktorým je 15. február. Už 16. februára sa totiž končí mandát deviatim sudcom Ústavného súdu SR.

Fico je jediným kandidátom, ktorému výbor neschválil, že spĺňa podmienky. Za, rovnako ako aj proti, bola polovica poslancov. Spornou časťou je jeho právnická prax. Podľa opozície mu totiž chýba viac ako rok z požadovaných 15 rokov. Fico zatiaľ nedoručil Ústavnoprávnemu výboru nové dokumenty, ktoré by preukazovali jeho 15-ročnú právnickú prax, uviedol predseda parlamentného výboru Róbert Madej, ktorý zároveň otázky opozičných poslancov označil za politizovanie procesu výberu nových ústavných sudcov. "Nemám vedomosť o tom, že by výbor dostal nejaké nové dokumenty," odpovedal Madej na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS) či už Robert Fico doručil potrebné dokumenty. Ficovi podľa medializovaných informácií chýba 15 mesiacov do potrebných 15 rokov praxe v právnickom povolaní. 

Do veci sa ale zamiešal aj Robert Kaliňák, ktorý na TA3 hovoril o Ficovej pedagogickej činnosti. "Nespokojní ľudia, ktorých napríklad vyučoval Robert Fico na právnických fakultách, zaslali fotky svojich indexov, aby Dostál dostal zadosťučinenie, že spĺňa tie kritériá," povedal Kaliňák. 

Parlament musí zvoliť 18 vhodných kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Dôvodom presunutia riadneho bodu je diskusia o právnickej praxi expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ústavnoprávny výbor stále nerozhodol, či Fico spĺňa zákonom stanovené podmienky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy