Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Potravinári narazili na ďalší problém: Obľúbenú chilli omáčku sťahujú z trhu
Zdielať na

Potravinári narazili na ďalší problém: Obľúbenú chilli omáčku sťahujú z trhu

BRATISLAVA/RIMAVSKÁ SOBOTA / Ministerstvo pôdohospodárstva upozorňuje na pikantnú omáčku od firmy Hamé. Obsahuje totiž látky, ktoré by sa v omáčke nemali nachádzať. Začali ju sťahovať z trhu. Tento fakt zistili pri kontrole v Rimavskej Sobote.

Ministerstvo pôdohospodárstva opäť upozorňuje na nebezpečný výrobok. Tentokrát ide o Chilli omáčku - ostrá, slaná, od firmy Hamé. Tá patrí medzi veľmi obľúbené omáčky v domácnostiach ale aj v niektorých reštauráciach. Problémy s jej zložením objavili pri kontrole v obchode CBA v Rimavskej Sobote, keď tu Regionálna veterinárna a potravinová správa vykonávala úradnú kontrolu potravín. Výrobok začali sťahovať z trhu.  

Išlo o sériu výrobku, ktorého minimálna trvanlivosť je do dátumu 10.1.2021. 
Krajina pôvodu: Vietnam.
Dovozca: DARWELL spol. s.r.o., Při Šajbách 1, 831 06 Bratislava
Distribútor: HAMÉ SLOVAKIA spol. s.r.o., Hlavná 44/A, 900 31 Stupava

"V analyzovanej vzorke bola zistená prítomnosť syntetických farbív ponceau 4R (E124) a žltá SY (E110), ktoré nie sú povolené v danej potravine používať," uviedlo ministerstvo. 

Stanovisko spoločnosti Hamé

"Slovenská veterinárna správa identifikovala pri kontrole v novembri minulého roka v jednom obchode pri konkrétnej šarži – teda výrobnej dávke - tohto produktu, že omáčka obsahuje prídavné látky v potravinách E 110 a E124. Používanie daných látok do niektorých kategórií potravín – ako aj do týchto koreniacich prípravkov - nie je na území Európskej únie od výroby po roku 2013 povolené," vyjadrila sa spoločnosť Hamé.

Uvedené prídavné látky ale v potravinárskom priemysle povolené sú. Môžu sa využívať napríklad v žuvačkách, cukrovinkách, ochutených tavených syroch, polevách, horčici, džemoch, ochutených nápojoch, ovocných vínach a podobne. 

Ihneď po upozornení od slovenskej veterinárnej správy začalo Hamé konať a dané výrobky zistenej šarže stiahlo zo slovenského trhu. Situáciu začalo Hamé okamžite riešiť s dodávateľom, ktorému dané výrobky vrátilo. "Všetky výrobky tohto druhu sú po zistení tejto záležitosti už na slovenskom trhu bez uvedených látok," upozornila spoločnosť s tým, že všetci zákazníci, ktorí si zakúpili daný výrobok s týmito dvoma prídavnými látkami, majú možnosť výmeny tovaru, prípadne vrátenia peňazí.

 

Pred Vianocami úrad sťahoval aj známy liek proti preháňaniu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy