Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chceme ešte prísnejšie zákony proti hazardu, hovoria aktivisti
Zdielať na

Chceme ešte prísnejšie zákony proti hazardu, hovoria aktivisti

BRATISLAVA / V parlamente sa opäť skloňuje slovo hazard. Poslanci schvaľujú sprísnenie už zavedenej regulácie hazardu. Prezident ju totiž vetoval a to napriek tomu, že ju podporili aj opoziční poslanci. A tak vznikol pre obe strany sporu priestor na presviedčanie.

Najväčšia regulácia hazardu v histórii Slovenska nestačí, tvrdí iniciatíva Zastavme hazard. Podporu hľadá v parlamente.

Po búrlivej diskusii prišiel už dávnejšie zákon, ktorý automaty výrazne obmedzil. Nestačilo, a tak prišla novela. Prešla parlamentom, no prezident ju vetoval, a tak sa o nej bude hlasovať znovu.

"Ten zákon síce prináša aj niektoré dobré veci, ale tie negatívne dopady toho zákona jednoznačne prevažujú nad tými dobrými vecami, ktoré sa tam dostali," hovorí Peter Beňa z iniciatívy Zastavme hazard.

Zákon podmienky sprísnil. Novela ich sprísňuje ešte viac. No odporcovia hazardu chcú ešte viac. Podporu našli u niektorých starostov a primátorov: "Podpísalo ju zatiaľ 164 komunálnych politikov z viac ako 80 miest a obcí na Slovensku," hovorí Jozef Melicher z iniciatívy.

Lenže združenie miest a obcí Slovenska má iný názor. Novelu víta: "Nový zákon o hazarde z pohľadu Združenia miest a obcí Slovenska rozširuje možnosti regulácie, prípadne obmedzovania hazardu na území miest a obcí," vraví podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Na jednej strane sa sprísnia otváracie dni a hodiny, na druhej strane sa predĺžia udelené licencie. A to až na 5 rokov. Novela ďalej zavádza nie len minimum ale aj maximum automatov v herni. Zároveň dá obciam možnosť určiť si, kde herňa môže byť. 

Ďalším obmedzením je register hráčov. Po novom doň pribudnú aj neplatiči výživného.

"My už teraz vieme povedať, že odkedy register funguje, návštevnosť v podstate klesla o 30 percent a tak isto samozrejme aj tržby," hovorí Dominika Lukáčová, hovorkyňa AZAH a APV.

Zháňanie podpisov u starostov, primátorov, poslancov, preto asociácia zábavy a hier vníma ako nátlak. Zástupcovia iniciatívy zatiaľ nechceli prezradiť, či im niektorý z poslancov sľúbil, že zmení názor.

Otázka hazardných hier rozdeľuje aj odborníkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy