Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľba ústavných sudcov sa komplikuje, jeden z členov výboru a kandidátov zároveň odchádza
Zdielať na

Voľba ústavných sudcov sa komplikuje, jeden z členov výboru a kandidátov zároveň odchádza

BRATISLAVA / Voľba ústavných sudcov môže zamrznúť na Andrejovi Dankovi. Nechce ju totiž povoliť, kým ústavnoprávny výbor nanovo nezahlasuje o tom, či Robert Fico so svojou praxou vôbec spĺňa podmienky. Jeden z členov výboru, Peter Kresák, ktorý sa ako kandidát hlasovania zdržal, teraz prišiel s radikálnym krokom.

Poslanec vládnej strany MOST-HÍD a zároveň jeden z kandidátov na post ústavného sudcu sa vzdal svojho členstva v ústavnoprávnom výbore. Reaguje tak na víkendovú kritiku zo strany Andreja Danka ale aj Petra Pellegriniho, ktorým prekážalo, že sa rozhodol nehlasovať o tom, či Robert Fico spĺňa alebo nespĺňa 15-ročnú právnickú prax. 

"Tieto útoky nie sú adekvátne a najmä nie sú právne podložené, čo ma najviac mrzí," povedal Kresák. "Neprijalo sa uznesenie, ale je tam 12 členov."

Most-Híd však zatiaľ neprezradil, kto bude jeho náhradníkom. Rokovali o tom na poslaneckom klube, no podľa toho, čo nám povedal Andrej Hrnčiar, to nebude ľahké: "Ja by som si netrúfol byť členom tohto výboru, pretože aj renomovaní právnici majú na súčasnú situáciu dosť diametrálne odlišné názory."

Rozhodnutie Petra Kresáka zdržať sa hlasovania o tom, či Robert Fico ale aj ďalší kandidáti spĺňajú podmienky na to, aby mohli kandidovať za ústavných sudcov, sa však v konečnom dôsledku môže obrátiť proti tomu. Môže sa totiž stať, že koalícia zaňho nezahlasuje. A otázne je aj to, či v dohľadnej dobe vôbec nejaké voľby ústavných sudcov budú. 

Andrej Danko totiž stále trvá na tom, že najprv musí ústavnoprávny výbor rozhodnúť o právnickej praxi Roberta Fica. "Ústavnoprávny výbor má jasnú povinnosť rozhodnúť o praxi všetkých kandidátov na ústavný súd a  kým nerozhodne o všetkých kandidátoch rovnako spravodlivo, tak nie je možné, aby bola voľba ústavných sudcov," vyhlásil predseda parlamentu pred novinármi na lyžiarskom svahu.

Kandidátov spovedal výbor verejne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy