Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ako by ste sa zachovali v horiacej budove? Tieto rady vám môžu zachrániť život
Zdielať na

Ako by ste sa zachovali v horiacej budove? Tieto rady vám môžu zachrániť život

BRATISLAVA / Požiar v bratislavskom internáte si vyžiadal dve zranené osoby, ktoré sa nadýchali splodín horenia. Obaja sú stále vo vážnom, ale v stabilizovanom stave v nemocnici. Podľa študentov v budove nefungoval požiarny hlásič. V noci ich budili službukonajúci vychovávatelia. Hasiči odporúčajú v takýchto prípadoch komunikovať s operačným strediskom.

Požiar vypukol krátko pred jedenástou hodinou večer. Plamene v suteréne v časti elektrickej rozvodne okamžite vyradili elektrinu. Tým, že išlo o staršiu budovu, ktorá nemá elektronickú požiarnu signalizáciu, ktorá by spustila alarm, o hlásenie požiaru sa postarali zamestnanci. "Informáciu sme dostali od ubytovaných, že o požiari nevedeli, čiže aj samotný priebeh vyhlásenia požiaru v objekte bude predmetom vyšetrovania," uviedol veliteľ hasičov v Bratislave Marián Bugár. 

Vychovávatelia budili spiacich žiakov a posielali ich von z budovy. "Z veľkého množstva okien mávali ľudia, ktorí boli v izbách zaplnených splodinami horenia. Veliteľ zásahu preto všetky sily a prostriedky smeroval k záchrane osôb," uviedol Bugár. 

Čo robiť, keď ste v budove, ktorá horí?

Mnohí žiaci sa pri požiari internátu snažili opustiť budovu aj napriek tomu, že chodby boli v tom čase zadymené. Hasiči v takýchto prípadoch odporúčajú presný opak. Do silno zadymeného priestoru nevstupovať. "Lepšie riešenie je zostať v priestore, treba utesniť štrbiny a schovať sa v najvzdialenejšom odľahlom kúte miestnosti alebo bytu," uviedol riaditeľ Odboru riadenia hasičských jednotiek Prezídia hasičského zboru Adrián Mifkovič. Neopúšťať izbu, ale dať znamenie veliteľovi zásahu, alebo zatelefonovať na tiesňovú linku, kde nahlásite počet osôb v miestnosti, jej číslo, prípadne presnú polohu a operátor vyrozumie veliteľa zásahu. "Ten ručí správny postup a vykoná potrebné opatrenia," uviedol Mifkovič. 

Pri požiari internátu museli prieskumné skupiny hasičov použiť pri vyvádzaní ubytovaných masky, bez nich by po vdýchnutí jedovatých a toxických splodín mohli upadnúť do bezvedomia. "Časť osôb bola vyvedená bez použitia techniky, časť osôb samozrejme za použitia vyvádzacích masiek, kukiel," dodal Bugár. 

"Dym alebo splodiny horenia sú toxické a pri dlhšom, ale aj kratšom pôsobení dochádza k poruche vedomia, strate orientácie, človek vníma úplne inak priestor, ktorý aj pozná, preto neodporúčam, aby sme vykonávali evakuáciu cez zadymený priestor bez ochranných prostriedkov na dýchacie cesty," povedal Mifkovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy