Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Učiteľom navýšili platy o 10%. Mnohí ale dostanú menej ako v minulom roku
Zdielať na

Učiteľom navýšili platy o 10%. Mnohí ale dostanú menej ako v minulom roku

BRATISLAVA / V týchto dňoch dostávajú učitelia do rúk platové dekréty o navýšení platu o 10 percent. Mnohí z nich sú aj napriek tomu sklamaní. Niektorí zamestnávatelia im síce na papieri zvýšili platový základ, ale zároveň siahli na príplatky. Sťažujú sa, že k navýšeniu nedochádza, skôr naopak.

Prípadov nespokojných učiteľov pribúda. Zvýšili im platy, no zároveň znížili osobné ohodnotenie. Učiteľky jednej z materských škôl v bratislavskej mestskej časti Ružinov sa už listom obrátili na starostu aby im na osobné ohodnotenia nesiahli. "Pokiaľ sa znížia osobné príplatky na úkor toho, že sa zvýšili tarifné platy, je to úplne zlé," uviedol Pavel Ondek, predseda OZ PŠaV. Rovnaký názor zdieľa aj samotné ministerstvo školstva. "Nie je dôvod siahať na odmeny zamestnancom. V prípade, že sa tak stane, pedagógovia by sa mali v tejto veci obrátiť na svojho zamestnávateľa," vyjadrilo sa tlačové oddelenie MŠVVaŠ SR.

Plat pedagogického zamestnanca sa v priebehu 13 rokov navýšil.

noviny.sk

List od nespokojných učiteliek sa do rúk starostu dostal v piatok. "Áno, tento list sme dostali. V žiadnom prípade nič také nehrozí. Tarifné platy sa od januára zvyšujú podľa zákona a na osobné príplatky sa siahať rozhodne nebude," potvrdila Tatiana Tothóva, riaditeľka komunikačného oddelenia, MČ Ružinov. Šéf odborov učiteľov vyzýva, ak navýšenie platu nepocítite, rozhodne sa sťažujte. "Pokiaľ to bude fakt, že sa to stane a budú to naši členovia, tak odborový predák, ktorý pôsobí na kraji alebo na okrese, pôjde do rokovania so zriaďovateľom alebo zamestnávateľom, prečo sa to tak deje," dodal Pavel Ondek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy