Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Živnostníci v patovej situácii. Daňové priznanie musia podať elektronicky, ale systém nefunguje
Zdielať na

Živnostníci v patovej situácii. Daňové priznanie musia podať elektronicky, ale systém nefunguje

BRATISLAVA / Živnostníci, ktorých je cez 360-tisíc musia v tomto roku podať daňové priznanie po prvýkrát výlučne elektronicky. Mnohí by tak urobili, blíži sa koniec januára, ale finančná správa elektronické formuláre nemá.

"Je to zo strany štátu nefér, pretože na jednej strane zaviedli všetkým podnikateľom a už aj fyzickým osobám od tohto roku, aby s finančnou správou komunikovali výlučne elektronicky, ale na druhej strane tú infraštruktúru, tie elektronické tlačivá stále nie sú k dispozícii a je koniec januára," uviedol Radovan Ihnát, Slovenská komora daňových poradcov.

Mnohým sa situácia komplikuje, a to v prípade ak majú záujem o úver, hypotéku či kúpu auta. "Mal som klienta, ktorý potreboval toto daňové priznanie, lebo chce žiadať o opatrovateľský príspevok. Našťastie tento človek nebol podnikateľ, takže sme to vybavili papierovou formou. Ale ak by bol podnikateľ, tak mu vieme spracovať kalkuláciu, ale so samotným spracovaním musíme čakať," informoval Radovan Ihnát.

"Aj napriek tomu, že elektronické vzory tlačív ešte nie sú k dispozícii, daňovník má možnosť podať daňové priznanie a to tak, že sa prihlási do svojej osobnej internetovej zóny, daňové priznanie vyplní a podá ho ako prílohu všeobecného priznania," objasnila Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy SR. "Je to veľmi krkolomné riešenie, pretože vypisovať ručne tlačivo, potom ho so zaručeným elektronickým podpisom podávať ako prílohuje veľmi zložitý proces," oponuje Radovan Ihnát.

Ak daňové podávate elektronicky, systém vám chyby opraví a zároveň dá na výber. Je to rozhodne ľahšie a praktickejšie. dokedy ale budeme musieť čakať? Finančná správa termín spustenia elektronického podania daňového priznania nepozná. "Elektronické formuláre sú momentálne v testovaní, my predpokladáme, že budú zverejnené v najbližšom čase. Zatiaľ ale konkrétny termín nie je určený," povedala Ivana Skokanová. "Táto situácia sa opakuje pravidelne každý rok," dodal Radovan Ihnát. Minulý rok boli elektronické formuláre k dispozícii až vo februári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy