Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov pokračuje. Kičura obvinenia odmietol
Zdielať na

Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov pokračuje. Kičura obvinenia odmietol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Maratón vypočúvania kandidátov na sudcov Ústavného súdu pokračuje. Pred poslancov ústavnoprávneho výboru, aj zástupcov prezidentskej kancelárie predstúpi až 14 uchádzačov. Hneď v úvode Miroslav Beblavý upozornil na to, že podmienky s dĺžkou praxe podľa neho nespĺňa ani štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorú vypočúvali v prvý deň. Pred poslancov sa postavil aj Kajetán Kičura, na ktorého upozornila opozícia pre zmluvu s firmou Bonul.

Hneď v úvode opozícia riešila štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Jankovskú, ktorá vystúpila v prvý deň vypočúvania kandidátov. Spochybnili dĺžku jej právnickej praxi. "Pani Jankovská v priebehu dopoludnia dodala doklady ústavnoprávnemu výboru, že bola na materskej obidva krát predtým, než sa stala sudkyňou. Takže jej prax je tým pádom v poriadku," vyjadril sa poslanec Miroslav Beblavý. 

Ako prvá kandidátka vo štvrtok otázkam čelila 44- ročná Martina Jánošíková. V súčasnosti je riaditeľkou Ústavu medzinárodného a európskeho práva  Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vyjadriť sa musela na tému - registrované partnerstvá a ich snaha o adopciu. Zároveň vyjadrovala svoj názor aj na otázku - môžu byť mladí právnici ústavnými sudcami.

Ako druhý sa pred poslancov postavil Kajetán Kičura, ktorý je od roku 2012 predsedom Správy štátnych hmotných rezerv, a zároveň je aj členom rady protimonopolného úradu. Pri jeho mene ale opozícia upozornila, že mal pred pár dňami podpísať mimo verejného obstarávania zmluvu s firmou Bonul. A to aj napriek tomu, že Úrad pre verejné obstarávanie zrušil predchádzajúci tender pre podozrenie z diskriminačných podmienok. Kajetán Kičura musel odpovedať aj na otázky v tejto veci, obvinenia ale odmietol. "Ja považujem jeho kandidatúru nenáležitú a som prekvapený, že ju sám nestiahol," vyjadril sa Beblavý. 

Poslanci jednotlivých kandidátov  teda vôbec nešetrili a kládli im aj naozaj nepríjemné otázky. Od uchádzačov ale žiadali aj to, aby sa zamysleli nad vlastnými pochybeniami a úspechmi.

Monika Jankovská ale počas dňa preukázala, že v prípade požadovanej praxe ona spornou nie je. Expremiér Robert Fico ale tak neurobil, preto opozícia naďalej tvrdí, že nespĺňa túto podmienku. Pred poslancov aj vo štvrtok predstúpili zaujímavé mená. Ako je napríklad poslanec za stranu Most-Híd Peter Kresák, ale aj expertka na trestné právo Lucia Kurilovská, a tiež advokát Mikuláša Černáka Miloš Maďar. 

Lucia Kurilovská pritom uviedla, že veľmi zvažovala, či má túto kandidatúru prijať. "Ja nemôžem jednoznačne povedať, že sa na to cítim. Je to pre mňa veľká výzva aj z hľadiska toho, že veľa dobrých vecí sa dá aj na ústavnom súde uskutočniť," vyjadrila sa. Miloš Maďar sa na túto funkciu cíti. Tvrdí, že advokát vykonáva kontrolu ústavnosti pri každodennej právnickej činnosti. "Nemyslím si, že moja predchádzajúca advokátska činnosť by mala byť problémom pri hodnotení mojej odbornej schopnosti alebo morálnej, hodnotovej integrity mojej osoby na funkciu sudcu ústavného súdu," povedal.  

Druhé kolo vypočúvania kandidátov na ústavných sudcov uzavrela štátna tajomníčka Edita Pfundtner. Tretie kolo prebehne v piatok, kde následne poslanci odhlasujú to, ktorí z uchádzačov spĺňajú podmienky pre funkciu ústavného sudcu. 

Pozrite si reportáž, ako dopadlo vypočúvanie kandidátov v prvý deň. Robert Fico sa nakoniec taktiež dostavil:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy